Ákos fiam rendszeresen hátfájásra panaszkodik, a feleségem szerint gerincferdülése van. Mikor érdemes orvoshoz vinnem?

Kedves Ákos!

Talán meglepően hangzik, mégis igaz, hogy a gyermekek 40%-nál kimutatható valamilyen  mozgásszervi elváltozás. Erre valóban érdemes odafigyelni. Kezdeti szakaszban még tartáshibáról beszélünk, de a későbbiekben, ha a rossz tartás rögzül, akár komolyabb elváltozás is kialakulhat a gerincoszlopban. Éppen ezért rendkívül fontos a prevenció, a megelőzés, hogy megelőzzük a komolyabb következmények kialakulását.

Ha gerincferdülés okozza a panaszokat, idővel egyéb tünetek is jelentkezhetnek, ami a későbbiekben lassíthatja a gyógyulást, tehát jobb mihamarabb orvos segítségével utánajárni, pontosan mi okozza a panaszokat. Ha az izomegyensúly felborul és rögzül a helytelen tartás, akkor bizony a gerincferdülés, később pedig egyéb elváltozások is kialakulhatnak. Az esetleges genetikai hajlamot fokozhatja a gyenge, kötött izomzat és a beidegződött rossz tartás, ami szerencsére célzott terápiás tornával hamar gyógyul. Javaslom, kérje orvos véleményét! A gerincferdülés enyhe formája fájdalmat, súlyos formája a tüdőre nehezedő nyomás miatt akár légzési nehézséget is okozhat. A scoliotikus gyermek számára a pihenést a gerincferdüléssel kialakult rossz tartás jelenti, éppen ezért különösen fontos a helyes állás, ülés, járás megtanítása. A cél a gyenge izomzat megerősítése, és nyújtása ott ahol szükséges, egyúttal megerősíteni az egész szervezetet, javítani a légzést és a keringést. Rendkívül fontos mihamarabb megcsípni a bajt, így a tünetek fokozódása később nem okozhat gondot.

Két fiam és egy lányom van, ketten alsósok, a harmadik oviba jár. Szerencsésnek mondhatom magunkat, mert szeretnek mozogni és a gerincük is egészséges. Mindig mondom nekik, hogy húzzák ki magukat, szerencsére „nyílegyenes” a tartásuk. Mit tehetünk annak érdekében, hogy ezt a későbbiekben is megőrizzék, és milyen sportot válasszunk?

Kedves Júlia!

A törődő figyelem a legfontosabb, ha egy probléma kialakulását szeretnénk megelőzni bármilyen tünetről vagy panaszról legyen is szó. Soraiban az egyenest tartás fontosságát említi, azonban a „nyílegyenes” tartás nem feltétlenül olyan egészséges, mint elsőre gondolnánk. Bármilyen meglepő gyakran okozhat hátfájást a későbbiekben, sőt akár idős korban is. A testsúly megtartásához szükség van a gerinc természetes görbületeire, a gerinc így mintegy „rugóként” elnyeli a rá nehezedő energiát. A kamaszok sokszor „lázadásból” vesznek fel hanyag testtartást. Az egészséges tartás megőrzéséhez erős izomzatra van szükség, ebben a speciális hátizom erősítő torna sokat segít.

A gerincpanaszok hátterében sokszor lelki okok is állhatnak. Ilyen például a fokozott teljesítménykényszer, a túlzott szülői és környezeti kontroll, vagy akár a testképpel való elégedetlenség. Az izomzat fejlesztése mellett a gyerekek lelki egyensúlynak megőrzése szintén rendkívül fontos.

Ha gyerekek gerince egészséges, mindegy milyen sportot választanak, a legfontosabb, hogy szeressék a választott mozgásformát. Vannak persze olyan sportágak, amelyeknél a gerincre nagyobb terhelés jut, és amelyeket gerincbetegségekre való hajlam vagy diagnosztizált elváltozásnál nem javaslunk a gyerekeknek. Ilyen például a súlyokkal való torna, az evezés, vagy a kerékpározás.

Ákos fiam rendszeresen hátfájásra panaszkodik, ami szerintem annak köszönhető, hogy hirtelen megnőtt. A férjem szerint gerincferdülése van. Mikor érdemes orvoshoz vinnem?

Kedves Ákos!

Ha gerincferdülés okozza a panaszokat, idővel egyéb tünetek is jelentkezhetnek, ami a későbbiekben lassíthatja a gyógyulást, tehát jobb mihamarabb orvos segítségével utánajárni, pontosan mi okozza a tüneteket. Ha az izomegyensúly felborul és rögzül a helytelen tartás, akkor bizony a gerincferdülés, később pedig egyéb elváltozások is kialakulhatnak. Az esetleges genetikai hajlamot fokozhatja a gyenge, kötött izomzat és a beidegződött rossz tartás, ami szerencsére célzott terápiás tornával hamar gyógyul. Javaslom, kérje orvos véleményét! A gerincferdülés enyhe formája fájdalmat, súlyos formája a tüdőre nehezedő nyomás miatt akár légzési nehézséget is okozhat. Tehát rendkívül fontos mihamarabb megcsípni a bajt, így a tünetek fokozódása később nem okozhat gondot.

Kislányomnak lapos hát miatt gyógyúszást javasolt az orvos. Milyen úszásnem ajánlott ilyenkor?

Kedves Annamária!

Lapos hátnál a legfőbb feladat a hiányzó gerincgörbületek kialakítása, éppen ezért a mellúszás és gyorsúszás, illetve ezek variációi rendkívül hasznosak. Erősítik a mellkas izomzatát, a vállövet és a hátizmokat, ez pedig hatékonyan támogatja a helyes testtartás kialakítását. A pillangó úszás és a hullámszerű delfin úszás az ágyéki szakasz mély hátizmait erősíti, ami az ágyéki homorulat kialakításában játszik szerepet. A mellúszó karmunkával és gyorsúszó lábmunkával végrehajtott úszásnemek szintén segítik a természetes gerincgörbületek egészséges változását.

A kisfiam második osztályos, az orvos szerint lapos hát miatt rossz a tartása. Nemrég kezdett gyógytestnevelés órákra járni. Mit kell tudni erről az elváltozásról? Sokáig tart majd a gyógyulás?

Kedves Judit!

A lapos hát a legtöbb esetben a gerincferdülés kísérő jelensége, amely a csigolyák elfordulása miatt alakul ki a háti szakaszon. Ilyenkor a gerincoszlop természetes élettani görbületei hiányoznak. A háti szakasz hátrafelé irányuló domború görbülete lapossá válik, az ágyéki szakasz homorú íve szintén ellapul, a gerinc egyenes lesz, mint egy bot. Lapos hátnál a rugalmasság hiánya miatt a rázkódás, és más terhelés traumaként hathat a gerincre. Felnőtt korban is gyakran megfigyelhető az emiatt kialakuló ízületi kopás.

Az Ön által említett elváltozása egyébként ritkábban szúr szemet, főként mert nem feltűnő és ritkán okoz a kicsiknél fájdalmat. Ahogy cseperedik a gyermek, már jelentkezhetnek fájdalommal járó tünetek, főként a hát ágyéki terültén. A lapos hát kialakulásában egyébként több tényező is szerepet játszik, ilyen például a túl korai felültetés kisgyermekkorban, később a medence helytelen állása, a medencét hátrahúzó izomcsoportok feszülése, vagy akár öröklött alkati tényezők is.

Fontos tudni, hogy ennél a gerincbántalomnál bármilyen egyéb deformitás is könnyebben kialakulhat, éppen ezért minél hamarabb fény derül a pontos diagnózisra, és minél korábban elkezdődik a kezelés, annál gyorsabb a gyógyulás is. A speciális torna, és a gyógytestnevelés hatására a hiányzó élettani görbületek újra kialakulnak, ami lehetővé teszi az egyenletes súlyelosztást a testben, és védi a gerincoszlopot.

Ha fájdalommentes állapotban diagnosztizálják az adott elváltozást, a gyermekkel nagyon fontos megértetni, hogy miért van szüksége arra, hogy rendszeresen figyelmet fordítson azokra a tevékenységekre, amik támogatják a gyógyulását.

Julika kicsi kora óta küzd asztmával, a hagyományos kezelések sajnos nem váltak be. Olvastam róla, hogy a Salvus víz gyógyítja ezt a betegséget. A kislányomnak is segítene? Hogyan használjuk?

Kedves Anna!

Ez a víz valóban alkalmas a légutak hurutos megbetegedéseinek kezelésére, így az asztma, a bronchitis, és a krupp esetében is kiváló. Érdemes a gyógyszeres kezeléssel kiegészítve, illetve önállóan is alkalmazni, attól függően, milyen súlyos asztmáról van szó. Javaslom, kérje gyermekorvos tanácsát.

Ha nincs kifejezett nehézlégzés, de száraz kínzó köhögést tapasztal Julikánál mindenképpen érdemes a szobát párásítani, és ha van porlasztó inhalátor (“sópipa”), akkor lehet élettani sóoldatos vagy Salvus vizes párásítást alkalmazni. A modern technológiának köszönhetően, ma már otthoni inhalálásra is használható ultrahangos párásító készülékek is elérhetőek. Alkalmazásukkor a vízből a melegítés során nem oldódnak ki túlzott mértékben az ásványi anyagok, így a Salvus víz áldásos hatása hatékonyan érvényesülhet. Sok szülő meséli, hogy a hosszan tartó száraz köhögést, légúti betegségeket, fulladásos rohamokat remekül meg lehet vele előzni. Hidegpárásítóval is lehet használni a Salvus gyógyvizet, ezt a készüléket is sokat dicsérik. Jó szolgálatot tesz az egész család apraja-nagyja számára, veszély nélkül alkalmazható bármikor.