A barátnőim szerint túlzottan féltékeny vagyok. 16 múltam, már volt egy kapcsolatom, ahol szintén jellemző volt rám ez az érzés. Baj, ha az ember féltékeny a fiújára, vagy ez természetes?

Kedves Szimonetta!

A féltékenység gyötrő emberi érzelem. Sok művész írta, énekelte, festette már meg ezt az állapotot. Nem véletlenül, hiszen valószínűleg nincs ember, aki ne élte volna át valamilyen formában. Tehát, amit Te érzel sok szempontból természetes, és azt jelenti, hogy fontos számodra a másik, és félsz az elvesztésétől. Lehet, hogy a barátodnak kicsit tetszik is, ha azt látja, hogy aggódsz más lányok miatt. Ugyanakkor a tapasztalatok azt mutatják, hogy a féltékenységnek van egy olyan oldala, ami árthat a kapcsolatotoknak. Egy jó párkapcsolatnak alapfeltétele a bizalom. Ha a másik azt érzi, hogy nem bíznak meg benne, akkor könnyebben tesz nem kívánatos dolgokat, hiszen akár azonosulhat is azzal a szereppel, amit a párja feltételez róla. Mindez fordítva is igaz, ezért sokkal „kifizetődőbb” a hűség, és egyéb pozitív tulajdonságok feltételezése a másikról. Addig tehát, amíg nincs ok, nem érdemes rombolni a közöttetek lévő szép érzelmi viszonyt.

Javasolom, hogy beszélgess erről a barátoddal, kérd meg, hogy nyugtasson meg, azután lehetőleg ne hozd elő a témát többet. Sok kapcsolat éppen arra megy rá, hogy a pár egyik tagja túl sokat féltékenykedik. Ha úgy érzed, nagyon eluralkodik rajtad ez az érzés, akkor beszélgess felnőttekkel is. Szüleiddel, vagy akiben megbízol. Mindenki keresztül megy nagyon sok érzelmi viharon, mire megtalálja azt az embert, akivel hosszú távon is jó együtt lenni. Te még csak tizenhat éves vagy, és most tanulod azt, hogy a párkapcsolat nehézségeit hogyan kell kezelni. A nehézségek mellett sok boldog pillanat vár még rád!

Fotó: Katherine

Nóra lányom most végzi a hetedik osztályt. Érdemes már most pályaválasztási tanácsadásra jelentkeznie? Mikortól, és milyen feltételekkel javasolt részt venni a konzultáción?

Kedves Steve!

A fővárosban működő pályaválasztási tanácsadóba 12-25 éves fiatalok jelentkezhetnek. Az     intézményben különböző szolgáltatásokat lehet igénybe venni attól függően, hogy mire van szükségük. Ha bármiben bizonytalannak érzik magukat, érdemes felkeresni a tanácsadót. Az információs tanácsadást akkor javasoljuk, ha vannak elképzeléseik a továbbtanulás irányait illetően, de a végleges döntéshez szeretnének pontos információkat kapni. Ez a folyamat általában egy-három alkalmat jelent. Ebben az esetben olyan szakemberek foglalkoznak majd Önökkel, akik naprakészen ismerik az iskolákat, és követelményeiket stb.

Amennyiben bizonytalanok elképzeléseikben, illetve Nóra képességeiben, akkor a pszichológiai vizsgálattal egybekötött tanácsadást szoktuk javasolni. Ez egy csoportos vizsgálattal, majd egyéni konzultációkkal folytatott, több alkalmat igénylő folyamat, amelyet pályatanácsadásban járatos pszichológusok végeznek. Az intézmény budapesti lakóhellyel rendelkező (lakcímkártyával igazolható), vagy fővárosi köznevelési intézménnyel tanulói jogviszonyban álló jelentkezőket fogadnak. Javasoljuk, hogy keressék fel a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat pályaválasztási tanácsadással foglalkozó tagintézményének honlapját, ahol tájékozódhatnak a jelentkezés módjáról, illetve további információkat olvashatnak a témában.

Négyéves kisfiam majdnem minden este bepisil még. Mi lehet ennek az oka?

Kedves Zsuzsa!

Aggodalomra nincs semmi oka. Az ilyen korú gyermekeknél ez még igen gyakorinak mondható. A legtöbb csemete mire iskolába megy, éjszakára is teljesen szobatisztává válik. A szobatisztaság az idegrendszer, illetve más szervek, szervrendszerek, test-lelki folyamatok érettségétől függ. Régen, a megfelelő ismeretetek hiányában már egészen kicsi gyereket is bilire szoktattak úgy, hogy idegrendszerük erre még nem volt érett. Ma már sokkal toleránsabbak vagyunk ebben a kérdéskörben is. Szakmai tapasztalatok szerint, a hétéves gyerekek esetében például tízből egy még bepisil éjszaka. Legyenek tehát türelemmel, megértéssel. Fontos, hogy a kisfiú semmilyen negatív, minősítő, megszégyenítő reakciót ne tapasztaljon ezzel kapcsolatban sem. Saját maguk megnyugtatására kérhetnek a gyermekorvostól vizsgálatot, hogy a szervi okokat kizárják, esetleg konzultálhatnak szakemberrel (pl. a szakszolgálat pszichológusával), hogy milyen módszerekkel érdemes segíteniük a gyermeket, és mi az, amit mindenképpen tanácsos elkerülni.

Fotó: Michael

10 éves kisfiam tövig rágja a körmét. Mit csináljunk, hogy abbahagyja?

Kedves Ottó!

A körömrágás hátterében számtalan ok állhat. Ugyanazon tünet mögött állhatnak teljesen eltérő okok, és ez fordítva is igaz, azonos okok eltérő tüneteket okozhatnak. Ha egy gyerek rágja a körmét, vagy a haját, az gyakran szorongásra utal. Gyermeküknek lehetnek nehézségei az iskolában a kortársaival, tarthat a tanulással kapcsolatos kudarcoktól, de az is lehet, hogy az otthoni elvárásoknak nem tud megfelelni, esetleg a felnőttek konfliktusai terhelik meg. Az is előfordulhat, hogy elfojtott érzelmek kerülnek ily módon kifejezésre. Elfojtott érzelmeket szintén sok minden kiválthat, a testvérféltékenységtől kezdve a szexuális kíváncsiság okozta bűntudaton át a szülők elvesztésétől való félelemig. A tünetet fokozza a stresszes környezet, a felnőttek veszekedései, az ijesztő filmek, illetve a rémálmok stb.

Az alaprecept itt is igaz. A szeretetteljes légkör, elfogadás, a következetes nevelési elvek, a reális elvárások, és az odafigyelés segít a megoldásban. A probléma sokszor hirtelen jelentkezik, leggyakrabban valamilyen stressz esemény hatására, de sajnos ez nem jelenti azt, hogy gyorsan el is fog múlni. Ha a gyermeknél már egészen kicsi kora óta tart ez a szokás, akkor lehet, hogy az újszopást, vagy az anyamellet helyettesíti a körömrágás. Ilyenkor is türelemmel, nyugodt légkör megteremtésével tudunk segíteni. Semmiképpen nem szabad erőszakosan, fegyelmezéssel, vagy megszégyenítéssel próbálkozni. Az ilyen szülői magatartás csak további bajokat okoz.

Fotó: Alberto P. Veiga

10 hónapos ikerkislányaink nevelésében szeretnék tanácsot kérni. Kicsit aggódom, hogy szülőként hogyan birkózunk majd meg a nevelési problémákkal. Mire figyeljünk oda, hogy ne rontsunk el semmit?

Kedves Vilma!

Az ikrek nevelése sok szempontból nem tér el a szokványos gyermeknevelési helyzettől, ugyanakkor valóban vannak speciális feladatok is, amelyekben jó, ha tudatosak maradnak. „Dupla öröm, dupla gond” – szokták mondani az ikres szülőkre gondolva. Az egypetéjű ikrek különösen feladhatják a leckét nevelőiknek.

A praktikus nehézségeken túl több olyan dolog is van, amelyet a felnőttek teljesen jó szándékúan követnek el ezeknél a gyerekeknél. A szülők „egyformán akarják szeretni” őket, igyekeznek mindent ugyanúgy csinálni mindkét gyermeknél. Ez a magatartás azonban olyan negatív hatást gyakorolhat a csemeték személyiségfejlődésére, amely akár hosszú távon is befolyásolhatja életüket. Például a két kisgyermek eleve hajlamos szimbiotikus kapcsolatban lenni egymással, ha ezt a környezet tovább erősíti például azzal, hogy ugyanolyan ruhába öltözteti, az nehezíti őket az individualizációban, vagyis abban, hogy önálló személyiségüket, egyéniségüket felépítsék. Feltétlenül abban kell tehát segíteni őket, hogy saját igényük, ízlésük, baráti körük, hobbijuk stb. kialakulhasson. Ebben kérhetik szakember segítségét is, konzultálhatnak a védőnővel, gyermekorvosukkal, fordulhatnak a szakszolgálathoz. Lehet, hogy egyikőjük jobban fejlődik, erősebb, dominánsabb. Érdemes odafigyelni, hogy ne nyomja el egyikük sem a másikat. Ha egyikük picit lassabb ütemben fejlődik, korai fejlesztéssel hamar le lehet küzdeni a hátrányokat. Ebben kiválóan felkészült szakemberek tudnak segíteni a pedagógiai szakszolgálatoknál. A szakemberek tapasztalatai alapján bölcsődei, óvodai nevelést együtt, az iskolában azonban már külön osztályt szoktunk javasolni a gyerekeknek.

Fotó: Eric Peacock

17 éves vagyok, jövőre érettségizek. Bizonytalan vagyok abban, hogy gimnázium után milyen szempontok szerint válasszak egyetemet, milyen pályát válasszak?

Kedves Örs!

Életed egyik jelentős állomása közeledik, nem csoda, ha kérdések merülnek fel benned, és bizonytalannak érzed magad. Sok veled hasonló korú fiatal teszi fel magának nap, mint nap ezt a kérdést. Ahogy te is írod, jó, ha van egy szempontrendszer, egy stratégia, amiből ki lehet indulni. Nagyon fontos, hogy a választás egybe essen az érdeklődésed irányával. Ne csak a gimnáziumi tárgyakban gondolkodj!

Gondold végig, hogy életed során melyek voltak azok a területek, amelyek vonzóak voltak számodra! A családban, tágabb környezetedben kinek a foglalkozása tetszett, és mi volt az, ami elsősorban megfogott benne? A munkabeosztás, az, hogy egyedül végezhető, vagy éppen, hogy csapatban lehet dolgozni? Érdemes sok-sok szempontot összegyűjteni. A másik aspektus saját képességeid, készségeid ismerete, nem utolsó sorban eredményességed megfontolása. Miben vagy jó? Önismereti kérdésekben kérheted szakember segítségét is.

Az is nehezítheti a döntést, ha úgy érzed, hogy később már nem tudsz majd változtatni, és választásod egy életre szól. A szakértők szerint a XXI. század munkavállalójának legfontosabb tulajdonsága a megújulás képessége lesz, tehát ne aggódj, döntésedet hozd meg bátran, szabadon! Ha szükséges kérheted tanácsadó segítségét. Több intézmény, szervezet foglalkozik pályaorientációs, illetve pályaválasztási tanácsadással. Érdemes böngészni az interneten is, illetve két tipp, ahol biztosan színvonalas segítségre számíthatsz: Fővárosi Pályaválasztási Tanácsadó, és Országos Felsőoktatási Iroda. Sok sikert!

Fotó: Simon Aughton