A lúd-talp kezelésében miért a mellúszás a javasolt úszásnem?

Szülői kérdés:

A fiam alsó tagozatos és nemrég kezdett lúd-talp miatt gyógytestnevelés órákra járni. Szeretném, ha gyógyúszásra is járna majd. Jó lenne tudni, hogy a lúd-talp kezelésében melyik úszásnem a leghatékonyabb?

Kedves Géza!

Remek ötlet a talajon végzett gyakorlatokat és az úszást kombináltan alkalmazni a lúd-talp kezelésében. A változatosságot a gyerekek is kedvelik, az úszás pedig ugyancsak hatékonyan segíti a gyógyulást. A talpboltozat –süllyedésnél (lúd-talp) minden olyan vízben végezhető gyakorlatot alkalmazhatunk, ami talpi hajlítással jár és a lábszár izomzatát erősíti.

Ilyenkor az úszásnemek közül elsősorban a mellúszás a leghatékonyabb. Amikor a mellúszás lábtempóját gyakorolja a gyermek, érdemes a hangsúlyt a lábak kifelé fordítására helyezni. Ennél a lábmunkánál a bokaízület is alaposan dolgozik, miközben a hajlító, a feszítő és a közelítő mozdulatok minden olyan izomcsoportot is átmozgatnak, ami a lábboltozat erősítésében fontos szerepet játszik.

Gyakorlatilag mindegyik úszásnem alkalmas a lúd-talp kezelésére, hiszen a vízben való mozgás speciális lábtartást és lábmozgást igényel, ami hatékony kiegészítése a talajon végzett gyakorlatoknak is.