Milyen tünetek esetén gondolhatunk hiperaktivitásra?

A fiam az iskolában állandóan izeg-mozog, nem figyel. Lehetséges, hogy hiperaktív? Kinövi, vagy forduljak szakemberhez?

Kedves Apuka!

Az egészséges gyerekek is gyakran fészkelődnek az iskolapadban, ha egyéb figyelemreméltó viselkedésbeli és tanulási problémák nem jelentkeznek, nincs ok az aggodalomra. Amikor gyanítható, hogy hiperaktivitás áll a háttérben, a következő tünetekre érdemes odafigyelni. A hiperaktív gyerekeknél a figyelem fenntartása, a koncentrálás, illetve az elmélyülés jelenti a legnagyobb nehézséget. A gyermek fészkelődik, mocorog a padban, sokat beszél, és órán sem tudja megállni, hogy ne a padtársával diskuráljon. A szabályokat és az utasításokat nehezen fogadja el, rakoncátlankodik, és amikor csak teheti lázad a tiltásokkal szemben.

A szülők gyakran mesélik, hogy a szünidő idején a zavaró viselkedés egy csapásra megszűnik és kizárólag tanítási időben, és az iskolában okoz nehézségeket. Nem véletlen, hiszen a hagyományos módszerekkel tanító iskolák komoly alkalmazkodást, és önfegyelmet várnak a gyerekektől.

A hiperaktív gyerekek számára az alacsony osztálylétszámú csoport előnyös választás, hiszen itt kevesebb külső impulzus éri a gyerekeket, így az izgő-mozgó diákok is kezelhetőbbek. Az ideális környezet megteremtésében a család és az iskola együttműködése is szükséges, ugyanakkor javasolt gyermekpszichiátert is felkeresni a probléma teljes körű rendezése érdekében.

A kép forrása: Such A Groke