Akkor is érdemes logopédiát gyakorolni, ha nem megy?

SZÜLŐI KÉRDÉS:

A gyerekem logopédushoz jár, ahol a hangok javításával foglalkoznak. Mindig hoz haza gyakorolni valót, de ehhez sokszor nincs kedve, vagy nem úgy megy, mint a logopédusnál. Mit tegyek?

Kedves Szabrina!

 Az otthoni gyakorlás kincset ér a gyermek számára. Gyakran előfordul, hogy amire a logopédiai teremben, a logopédus jelenlétében képes a gyermek, azt még egy ideig más környezetben nem tudja megismételni. Ehhez további tanulási folyamatra van szüksége.

Bátorítsuk, bíztassuk őt, tegyük játékossá az ismétlést! Ha mégis azt látjuk, hogy nincs kedve a gyakorláshoz, kérdezzük meg gyermekünket, hogy érzi, hogy boldogul a feladatokkal? Már az is nagy előrelépés, ha a gyermek felismeri, hogy az otthoni környezetben nem ugyanúgy sikerülnek a gyakorlatok, mint a logopédiai foglalkozáson. Ha ez gyakran ismétlődik, kérjük a logopédus véleményét is.

A logopédus és a szülő együttműködése szolgálja legjobban a gyermek érdekeit. A fejlesztéssel kapcsolatos hasonló elvárások, az elért eredmények, és az esetlegesen fennálló nehézségek megbeszélése rendkívül fontos. Erre a szülői értekezleten, a fogadóórán, tanácsadás keretében, esetleg nyílt órán érdemes sort keríteni.

A képet készítette: Matt Batchelor