A tehetséges gyermekek lelki támogatásának jelentőssége

Szülői kérdés:

A középiskolás fiam zongoratehetség, és matekból is kiválóan teljesít, a társai viszont nem kedvelik és emiatt gyakran rosszkedvű. Mit tehetek én és miben segít az iskolai tehetséggondozás?

Kedves Artúr!

A kiváló tehetséggel megáldott gyerekek gyakran élnek át hasonló kellemetlenségeket. Kiemelt figyelemre van szükségük, és fontos, hogy személyre szabott gondozásban részesüljenek. A szülők és a szakemberek abban tudnak segíteni, hogy a gyermek személyisége harmonikus irányba fejlődjön, ne legyen túlterhelt, ésszerű időbeosztással éljen, és képes legyen egészséges kapcsolatokat kialakítani mind kortársaival, mind a felnőttekkel. Rá kell tudnunk vezetni arra, hogyan bontakozhat ki a tehetsége úgy, hogy ne kerüljön peremhelyzetbe az osztályban, vagy adott esetben ne terhelje túl az extrém népszerűség.

A tehetség nem csak lehetőséget rejt, hanem kockázattal is jár. Különbözni a többiektől, másnak lenni, komoly teher a különösen érzékeny gyerekek számára. A tehetségek küzdhetnek tanulási nehézségekkel, előfordul, hogy nehezen tudnak beilleszkedni a közösségbe, sőt a magatartásukra is lehet panasz, emiatt önértékelési problémákkal is küzdhetnek.

Több szem, többet lát! Érdemes megbeszélni a gyermekével kapcsolatos problémákat a pedagógusokkal, a tehetséggondozási szakértővel és az iskola pszichológusával. Néhány személyre szabott tanács, gyors fordulatot hozhat a nehézségek kezelésében.

A képet készítette: dolanh