Ha olvasásnál előfordul betűcsere, diszlexiára gyanakodjak?

SZÜLŐI KÉRDÉS:

A lányom a második osztályt kezdte idén. Észrevettem, hogy olvasáskor cseréli a b és d betűket. Ez már okozhat nála később komolyabb olvasási nehézségeket?

Kedves Szülő!

Két betű tévesztése szerencsére korántsem utal arra, hogy komoly lenne a baj! Az olvasástanulás hosszú időt igényel. A szakemberek álláspontja szerint olvasási zavarról, vagyis diszlexiáról akkor beszélhetünk a gyermek esetében, ha már jól megtanulta az olvasás alapjait, mégis olvasási nehézségekkel küzd. A jelenség hátterében örökletes tényezők, az idegrendszer fejlődési és működési sajátosságai, a részképességek zavara, illetve környezeti feltételek, vagy egyéb sérülés is állhatnak. Általában több tényező együttes jelenléte okozza, és számos formáját ismerjük.

Érdemes figyelemmel kísérnünk gyermekünk iskolai teljesítményét az olvasástanulás során. Komolyabb figyelmet érdemel, ha gyermekünk a betűket és a hangokat nehezen párosítja össze, problémái adódnak a szavak szótagokra bontásával, illetve nehezen betűzi ki a szavakat olvasás közben, vagy nem érti az olvasottakat. Az írás és helyesírás jellegzetes hibái is beszédesek, az olvasás lassú, előfordul a ritka szavak félreolvasása, és a betűcsere. Ilyenkor a gyermek legszívesebben kerüli az olvasást, az írásra és olvasásra támaszkodó tárgyakban alulteljesít, az órán gyakorta rendetlenkedik. Ha hasonló problémák merülnek fel, mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni.

A képet készítette: Mark Hooper