Miért javasolhat hallásvizsgálatot a logopédus?

SZÜLŐI KÉRDÉS:

A logopédus hallásvizsgálatra és fül-orr-gégészeti vizsgálatra küldte a gyermekemet. A beszédfejlesztéshez miért van erre szükség?

Kedves Apuka!

Első hallásra valóban szokatlanul csenghet a logopédus javaslata, mégis alaposságról tanúskodik. A beszéd többek között utánzás útján fejlődik, a beszéd és az anyanyelv elsajátítása a környezetben hallottak segítségével történik. Ha ilyenkor időszakos-, vagy tartós hallásprobléma áll fenn, a folyamat akadályokba ütközik. Ezt jelzi például, ha arra leszünk figyelmesek, hogy a gyermekünk az egymáshoz hasonló hangzású hangokat nehezebben tudja megkülönböztetni, illetve a hangsúlyozást sem érti megfelelően.

A gyógyulás, és a másodlagos következmények – pl. magatartás problémák – megelőzése első lépésben hallásvizsgálattal lehetséges. Az időben felismert hallásprobléma sok esetben könnyen rendeződik, a háttérben meghúzódó probléma feltárása segít meghatározni a terápia pontos irányát. Jó tudni, hogy a tompább hallást például a gyakori hurutos állapot, vagy a mandulák megnagyobbodása, gyulladt állapota is okozhatja.

A kép forrása: Niels Linneberg