Az asztma kialakulásának oka és gyógymódjai

Szülői kérdés:

Óvodás kislányom pici kora óta asztmás. Sajnos allergiás a parlagfűre, ilyenkor is fulladni szokott.  Mi ez a betegség pontosan és mi okozza a kialakulását? Meg lehet belőle véglegesen gyógyulni?

Kedves Petra!

Sajnos egyre gyakoribb betegség az asztma a gyerekek körében, sok aggódó szülő teszi fel a kérdést, milyen kiegészítő gyógymódok segíthetik a gyógyulást. Az Asthma bronchiale rohamokban megnyilvánuló légszomj, amely a hörgőben kialakuló görcsök következtében lép fel. A hörgők nyálkahártyája ilyenkor megduzzad és főként a kis hörgőkben nehezen ürülő váladék képződik, ami nehézlégzést okoz. Az asztma egyik gyakori oka a szervezet túlérzékenysége, amelynek következtében a gyermek egyes táplálékokra, belélegzett anyagokra, esetleg pszichés hatásokra reagál.

A parlagfű okozta allergiás hajlam és fulladás sajnos elég gyakori ebben a korban.  Az allergiás túlérzékenység külső hatásokra fokozódhat, de az is előfordul, hogy enyhül. Ez mindig egyénenként változik, és a tapasztalatok segítenek eldönteni, mi erősíti vagy gyengíti a panaszokat. A rohamkészséget fokozhatja időváltozás, hurutos megbetegedés, és befolyásolhatja a mellkas izomzatának és a rekeszizomnak a gyengesége vagy merevsége is.

A rendszeres légzőgyakorlatok segítenek a légutak tisztításában és a tüdő erősítésében, ezért javasolt ezeket akár közösen is végezni a gyermekkel. A helyes táplálkozás az immunrendszert erősíti, ez az allergiás reakciók enyhítésében játszik szerepet. Az asztmát sok esetben kinövi a gyermek, így nem feltétlenül okoz panaszokat felnőtt korban. A gyógyulás egyéb módjaival és lehetőségeivel kapcsolatban érdemes gyermekorvos tanácsát kérni.