Beszédfejlődés alakulása – Mikor kérjünk segítséget?

Másfél éves kisfiammal vagyok itthon. Megfigyeltem, hogy a játszótéren sok egyidős gyerek már mond szavakat, láthatóan kifejezi magát. Dani, a kisfiam, viszont még egyáltalán nem. Érdemes ezzel a problémával logopédushoz fordulnunk?

 

Kedves Éva!

A gyermekek között általában nagy különbségek figyelhetőek meg a fejlődés minden területén, ez igaz a beszédükre is. A legáltalánosabban elfogadott nézet szerint a beszéd megindulása normálisnak tekinthető, ha a lányok 2, a fiúk 2,5 éves korukra 50 szót és két szóból álló mondatokat mondanak. Az ennél kisebbeknél még nincs elvárás, hogy mit „kell” mondani egy gyermeknek, ebben nagy egyéni eltérések lehetnek.

Természetesen már két éves kor előtt is érdemes minden területet, így a beszédfejlődést is figyelemmel követni. Az, hogy egy gyermek mennyit kommunikál, mennyire szabadon fejezi ki magát, másokhoz mennyire közelít, többnyire inkább típus kérdése. Azt is érdemes ismerni, hogy a családban – az Önében és a gyermek apukájáéban – mikor volt jellemző, hogy beszélni kezdtek. Általában megfigyelhető, hogy családon belül hasonló időszakban és ütemben zajlik a beszédindulás.

Vannak olyan jellegzetességek, amelyek jellemzően megelőzik a beszédindulást. Ezeket érdemes figyelemmel követni, és ha minden természetes fejlődési ütemben történik, akkor a lányok 2, fiúk esetében 2,5 éves koráig nem kell aggódni. Figyeljék meg a hangadás jellegzetességeit, hogy a gyermek – legalább ismerős közegben – kifejezi-e magát vagy próbál-e utánozni hangokat, esetleg hangutánzó szavakkal megnevez-e tárgyakat, állatokat például. Szintén nagyon fontos a gyermek beszédértését figyelni, hiszen az mindig megelőzi a beszédet, azaz a gyermekek mindig többet értenek a beszédből, mint amennyit kifejezni tudnak. Figyeljék meg, hogy érti-e a rövid utasításokat, érdeklődik-e a beszéd iránt, ha valamit megneveznek, rámutat-e a tárgyra, tehát érti-e, hogy miről van szó?

Szakembert mindenképpen érdemes felkeresni, ha a fia nem kezd el 2,5 éves koráig beszélni, korábban pedig akkor, ha a családban előfordult már megkésett beszédindulás, vagy ha fia láthatóan nehezen érti meg a környezete beszédét, és nem kísérletezik a beszéddel, illetve a kommunikációval.