Az olvasási zavar megsegítése egyszerű eszközökkel otthon

SZÜLŐI KÉRDÉS:

A kisfiam diszlexiás, nem annyira hibákat vét olvasás közben, hanem inkább nagyon lassan olvas. Otthon mivel tudok neki segíteni?

Kedves Katalin!

A diszlexiás gyerekek számára a betűk felismerése, a hang és a betűalak egymásnak való megfeleltetése valóban sok nehézséget okozhat, ami lelassíthatja az olvasás tempóját is. Valószínűleg tehát pont azért lassú az olvasási tempó, mert próbálja kikerülni az esetleges hibákat. Szerencsére egyre több olyan segédlet áll rendelkezésre, amit otthon is könnyű használni és nagy segítség a gyermek számára.

Érdemes megismerkedni egy új, a diszlexiás gyerekek számára rendkívül hasznos betűtípussal, amit diszlexia karakternek hívunk. A betűtípus megalkotója egy holland grafikus, Christian Boer, aki egy valóban praktikus és kiválóan használható újítással állt elő, ami a diszlexiások legalább 50%-ánál remekül beválik. A diszlexia betűk formája hangsúlyosabb, karakteresebb, előnye, hogy alkalmazkodik a diszlexiásokra jellemző észlelési sajátosságokhoz. A betűk alsó harmada megerősített, így a betű felismerését, egészalakos felfogását is könnyebb, illetve a betűk egymáshoz való speciális elhelyezkedése, és alakja javítja az olvashatóságot és technikailag is megkönnyíti az olvasást.

Ugyancsak segíti az olvasást az enyhén sárgított lap, ami nélkülözi a kontrasztos színeket.

A gyengénlátók számára kifejlesztett olvasókészülékek egyébként a diszlexiások számára is hasznosak, a szakemberek gyakran javasolják a beszerzését az olvasási zavarok kezelésére. Ilyen például az elektronikus nagyító, amely a legújabb kameratechnológiával készült. Emellett kaphatóak asztali és hordozható, távolra és közelre fókuszáló, érintőképernyős mobil- és olvasókészülékek is, amelyek segítségével felnagyítva, megvilágítva tudja olvasni a szöveget a gyermek.

Az oszlopba rendezett, egymás alatt elhelyezett szótagok és szószedetek könnyebben áttekinthetőek, ezért szintén segítik az olvasási tempó gyorsulását. Érdemes tehát a fenti szempontoknak megfelelő szövegekkel gyakorolni, illetve megvásárolni azokat a segédeszközöket, amelyek az olvasandó szöveget ennek megfelelően alakítják át.