Kapcsoljunk-e lámpát a gyermeknél elalváshoz?

Hét éves kisfiam, Dodó csak kis lámpa mellett akar aludni. Állandó vita téma ez a családban, mert a férjem szerint ez egészségtelen, és csak sötétben lehet rendesen aludni.

Kedves Emília!

Férje aggodalma bizonyos szempontból alaptalan. Az emberi alvás, és a hozzá kapcsolódó mintázatok nagyon egyediek. Tudományos vizsgálatok bizonyítják, hogy az ujjlenyomathoz hasonlít, úgy is nevezik, hogy „alvásujjlenyomat”. Az, hogy milyen környezeti feltételeket igényel valaki alvás közben, szintén egyéni sajátosságokat mutat. Vannak emberek, akik csak teljes sötétségben képesek elaludni, míg másokat ez nyugtalansággal tölt el, és szeretetik látni a hálószoba és a berendezések kontúrjait. Nem ritka az sem, hogy valaki érzékeny a zajokra és füldugót használ. Jelenlegi tudásunk szerint valamennyi sötétségre valóban szükség van a pihentető alváshoz, nem csak a külső ingerek kizárása miatt, hanem élettani szempontból is, mert bizonyos élettani szempontból fontos anyagok csak ilyenkor szabadulnak fel a szervezetünkben.

Attól azért nem kell tartani, hogy az éjjeli lámpa fénye bármilyen szempontból egészségkárosodást okozna gyermeküknél. Gyakran lehet tapasztalni, hogy a világítás növeli a kicsik biztonságérzetét, és oldja a szülő jelenlétének hiányából adódó feszültséget. Az esti szorongás csökkentésére maguk a szakemberek is szokták javasolni a kis lámpa használatát. Viszonylag gyakran lehet róla hallani, hogy a felnőttek alvását is megkönnyíti ez a szokás.

Amit szülőként érdemes végig gondolniuk, illetve megérteniük: vajon kisfiuknál egyszerűen csak arról van szó, hogy ő így szeret aludni, vagy esetleg valamilyen feszültség, megoldatlan probléma van az életében, ami szorongást okoz benne? Érdemes beszélgetni vele erről, de semmiképpen sem tanácsos ráeröltetni a sötétséget.