Mit kezdjünk az elektromos kütyükkel? – könyvajánló

Két kisiskolás fiút nevelő, egyedülálló édesanya vagyok. Tanácsot szeretnék kérni, hogyan tudom az „elektromos kütyük” korában hagyományos értékrendhez hűen nevelni a fiam? Nem szeretném kidobni a gépeket az ablakon, de tartok a negatív hatásoktól. Az osztályban is egyre több gyereknek vannak „menő” eszközei, és az én gyerekeim is ezeket követelik, pedig én nem erre nevelem őket. Milyen szakirodalmat javasol a témában? Angol és német nyelven beszélek, idegen nyelvű könyv is érdekel.

Kedves Hilda!

Sokszor teszik fel nekem a szülők ezt a kétségbeesett kérdést, egyre gyakrabban tapasztalom, hogy mennyire nincs egyedül ezzel a problémával. Egy amerikai szerző könyvét tudom ajánlani Önnek, aki ebben a témában ad szülőknek tanácsokat, ajánlásokat. A szerző Amy McCready, az említett könyv címe pedig „The Me, me, me epidemic – A step by steep guide to raising capablee, grateful kids in an Over-entitled World”.

A könyv elején a szerző karikatúrát jelenít meg a korunk trendjeit követő gyermekről, aki követelőző, tiszteletlen, változékony, hisztis, önző, mély barátságai nincsenek, akaratos, és elsősorban anyagi eszközökkel lelkesíthető. Erre a gyermekre az is jellemző, hogy önbizalma alacsony, az önfegyelem, és a stabil keretek hiányától önmaga is szenved. A szerző szerint az egyre gyakoribb viselkedésproblémák oka, hogy a mai ember a fogyasztói társadalom tagjaként cselekszik, ezt pedig a gyerekek is másolják. Amy McCready megoldást is kínál a szülőknek arra, hogy ebben a társadalomban hogyan neveljenek tisztelettudó, hálás gyermekeket. Lépésről lépésre felépített kézikönyvet kap az olvasó arról, hogyan állítson fel következetes szabályokat és hogyan tartassa be azokat, illetve hogyan tanuljon meg a szülő nemet mondani, és miről ismerje fel azt a helyzetet, amiben nem szabad engednie gyermekének. A könyv Amazonról megrendelhető, illetve e-book formájában a szerző honlapján is megvásárolható.

Fotó: Wayan Vota