Fejlődési elmaradások felismerése a kisbabáknál

A kislányom két hónapos, szerencsére nyugodt baba, sokat alszik. Ha éhes sír, de nem túl hangosan, mosolyogni még nem nagyon mosolyog. A védőnőnk aggódik amiatt, hogy nem vesz fel szemkontaktust, és nem kommunikál. Lehet, hogy ez annak a jele, hogy később fog elkezdeni beszélni, vagy gondjai lesznek a kommunikációval? Érdemes ilyen pici babával fejlesztésre járni?

Kedves Zsóka!

A legtöbbet a korán felismert fejlődési elmaradásokkal tehetnek a szülők gyermekük egészséges növekedése érdekében, ilyenkor még bármilyen elmaradás könnyebben kezelhető, a fejlesztés nagyon eredményes lehet. Nagy öröm látni, ahogy kislánya fejlődését figyeli, és a védőnő tanácsát is megfontolja.

A csecsemők, és kisgyermekek még sok mindent nem tudnak egyértelműen jelezni, a problémáikra a körülöttük lévőknek kell figyelnie, és ez bizony nem mindig egyszerű, hiszen a „jelek” sokszor nem egyértelműek. Az ilyen kicsi babáknál a fejlődés folyamatos, szinte napról napra zajlik, rövid időn belül is sok területen mutathatnak fejlődést. Vannak azonban olyan „mérföldkövek”, amelyeket kiemelten érdemes figyelni, ugyanis a csecsemőknél jellemző a hasonló időszakban megjelenő viselkedés, ami az idegrendszer érettségéről ad visszajelzést. Ilyen például a szociális mosoly megjelenése, ami jellemzően a hatodik hét környékén már megfigyelhető a piciknél. Ha később jelenik meg, utalhat elmaradásra. Ide tartozik a reflexek megfelelő időben történő leépülése, a mozgásfejlődés lépései, illetve a hangadás jellegzetességei is, melyek sok esetben összefüggést mutatnak a később megjelenő beszéddel. Amennyiben több területen is csúszás figyelhető meg az átlaghoz képest, érdemes szakemberhez fordulni. A sírás halksága, a gőgicsélés hiánya szintén jelezhet elmaradást, azonban mindig érdemes az egész képet nézni. Sokszor a gyermek temperamentuma határozza meg ezeket, például azt is, hogy milyen hangosan jelzi az igényeit, vagy mennyi kommunikációt igényel, stb. Ahogy a felnőttek, úgy a gyermekek igényei sem ugyanolyanok ezen a téren.

Azt javaslom, hogy kövesse továbbra is figyelemmel kislánya fejlődését, és több terület együttes elmaradása esetén, már ilyen fiatal korában is keressen fel szakembert tanácsadás vagy vizsgálat céljából.