Amikor a gerincferdülés lassan gyógyul. Okok és teendők

Budapest, 2016. március 21. Gyermekek foglalkozáson vesznek részt a fõvárosi gyógytestnevelési napon a Pestszentlõrinci Nyitnikék Óvodában 2016. március 21-én. MTI Fotó: Illyés Tibor

Szülői kérdés:

Második osztályos fiam gerincferdülés miatt jár gyógytestnevelés órákra. Tavaly kezdte a terápiát, és úgy tűnik hosszabb ideig tart a gyógyulás, mint gondoltuk. Mi lehet ennek az oka? Lehet, hogy még fiatal hozzá, hogy tudatosan figyelni tudjon a tartására?

Kedves Margit!

A lassabb gyógyulásnak sok oka lehet, egy biztos, minél hamarabb kezdődik a kezelés, annál rövidebb a gyógyulás is, ugyanakkor mindig annyi ideig tart, ameddig csak szükséges. Mindig tartsuk szem előtt, hogy az elsődleges cél a probléma tartós rendezése. Érdemes tudni, hogy a testtartás megváltozása – főleg alsó tagozatos korosztálynál – nem tudatos. Ha tud is róla a gyermek, akkor is a szülők, tanítók, tanárok hívják fel rá a figyelmét.

A mozgásterápia lényege a helyes testtartás kialakítása és tudatosítása, amit a gyermek megtanul magán is megfigyelni. A testtartás tudatosítását, és az önellenőrzését 3. osztályos kortól várhatjuk a gyermektől. Meg kell tanítani, hogy melyik vállát kell lejjebb engednie, a törzsét merre emelje, a medencét merre billentse stb. Ezután az újonnan beállított testtartás automatizálása következik, hiszen a helyes testtartást eleinte idegennek érzi a gyermek. Ezért hasznos a tükör előtt is beállítani a helyes testtartást, mivel a tartós gyulás az új tartás beidegződésen múlik. Érdemes türelmesnek lenni, a gyógyult állapot a kitartásnak köszönhetően válik tartóssá!