Gyermekem nyolcadikos osztályos, hétvégenként éjszakába nyúlóan internetezik. Szívem szerint megtiltanám, hogy gép elé üljön. Sok mindent hallottam, a világháló veszélyeiről, és nem tudom, hogyan védjem meg ezektől a fiam.

Kedves Violetta!

A számítógép használatot tiltani nem lehet, nem is érdemes. Ha például feltesszük a kérdést, veszélyes-e repülőgépen utazni, és vállaljuk-e a repülés kockázatát, hasonló dilemmával szembesülünk. Az internet világának valóban megvannak a veszélyei, akárcsak a repülésnek, a biztonság érdekében érdemes tehát előzetes óvintézkedéseket tenni.

Azok a gyerekek, akiknek vannak alternatív elfoglaltságaik, barátaikkal rendszeresen tartják a kapcsolatot, és családtagjaikkal, szüleikkel is rendszeresen van alkalmuk beszélgetni, kevésbé vannak kitéve az internet káros hatásainak. Megéri gondos figyelmet fordítani arra, milyen tartalmakhoz engedi hozzáférni gyermekét. Alakítsanak ki ésszerű, egyben életszerű napirendet! A gyermek terhelhetőséget is szem előtt tartva közösen jelöljék ki az elvégzendő feladatokat, illetve a rendszeres kötelezettségeket!

Az internet nem csak „veszélyes”. Számos kutatás megerősíti, hogy az ismeretek gazdagítására, sőt a társas kapcsolatok kialakítására, és fenntartására is remek lehetőséget kínál. Természetesen óvakodjunk a túlzásoktól! Beszélgessen gyermekével a túlzásba vitt netezés következményeiről, érdemes tisztázni a kimerültség, illetve a fölösleges feszültségforrások elkerülésének módjait! Hívja fel gyermeke figyelmét az internetes zaklatás formáira és arra, hogy mit tegyen, ha kellemetlen helyzetbe kerül! A cyberbullying néven is gyakran emlegetett jelenség bizonyos szabályok betartásával szinte 100%-ban megelőzhető. Készítse fel gyermekét arra, hogyan védje meg személyes adatait az interneten, tanítsa meg neki, hogyan használja a jelszavakat, milyen tartalmakat töltsön fel magáról a közösségi oldalakra, és miket ne! Bátorítsa őt arra, hogy zaklatás esetén azonnal szóljon a felnőtteknek!

Az otthonaneten.hu weboldal számos hasznos tanáccsal szolgál szülők és gyerekek számára, ahol pontos útmutatót olvashat azzal kapcsolatban, mit és hogyan tanítson meg gyermekének, hogy a biztonságos és örömteli internethasználat a gyakorlatban is megvalósulhasson.

A képet készíette: Sharon Drummond