Mikor érdemes iskolaváltást fontolgatni?

Gyermekem sokat rendetlenkedik órán, a tanárok rendszeresen panaszkodnak emiatt. Nem tudom, mi tévő legyek, ráadásul a helyzet egyre rosszabb. Már az is eszembe jutott, hogy elviszem egy másik iskolába. Mit tegyek?

Kedves Zsuzsanna! 

Fontolja meg a döntést, mielőtt lépéseket tesz! Az iskolaválasztást meghatározott szempontok alapján érdemes mérlegelni. Minden gyermeknek szüksége van az egyéni odafigyelésre, törődésre a pedagógusok és az osztálytársak részéről egyaránt. Amikor viselkedés- és magatartásproblémák miatt jelentkezik az agresszió, az önagresszió vagy épp a szorongás, kiemelt figyelemre van szükség.

Tény, hogy ezen gyermekek nevelése, oktatása a nagy osztálylétszámok mellett komoly kihívást jelent. A segítő közösség fejlesztő erővel hat, ennek megteremtésében a pedagógus jelentős szerepet játszik. A tanárnak speciális ismeretekkel kell rendelkeznie, hogy a rábízott gyermek sajátosságaiból kiindulva tudja kiválasztani a megfelelő jutalmazó bánásmódot, és a szükséges tanítási módszereket.

Enyhébb problémánál nem szükséges iskolaváltáson gondolkodni, bőven elég a pedagógusokkal való együttműködést hatékonyabbá tenni. Ha a nehézségek csak speciális feltételek mellett kezelhetőek, felmerül a különnevelő iskola szükségessége, illetve előfordulhat, hogy az integráció kizárólag rendszeres gyermekpszichiátriai kezelés mellett tud csak megvalósulni. A megfelelő döntés kapcsán érdemes pszichológus, illetve gyógypedagógus véleményét kérni!

A képet készítette: gianΩmerz