Mi lehet a hiszti hátterében?

Gyermekünk 2 éves. Előfordul, hogy játék után egyik pillanatról a másikra hisztis lesz, semmi nem jó neki, sír, mintha fájna valamije, nem eszik, csak sírdogál. Ilyenkor lefektetjük, gyorsan elalszik, de akkor is fel-felriad. Mi lehet a gond? Gondoltunk arra, hogy túlpörög, de legutóbb is 2 óra alvás után, majd 2 óra játék után került ebbe az állapotba.

Kedves Mariann!

Ez a helyzet bizonyára nagyon megterheli a családot. A bizonytalanság, és az aggodalom senkinek nem tesz jót, sem a felnőtteknek, sem a csemetének. Az ön által leírt viselkedés hátterében több okot is említhetünk. Lehetséges, hogy a napirend nem megfelelő ritmusa a felelős, de az is előfordulhat, hogy komolyabb egészségügyi, vagy pszichológiai probléma okozza a panaszokat.

Nem érdemes találgatni, sem megijedni! Javasoljuk, hogy minél előbb konzultáljanak védőnőjükkel, vagy gyermekorvosukkal! Ha az egészségügyi okok kizárhatóak, és lelki eredetű probléma gyanúja merül fel, keressék meg a kerületi pedagógiai szakszolgálatot! Az ott dolgozó gyermekpszichológusok személyre szabott terápiát végeznek, illetve szükség esetén további szakemberek bevonását javasolhatják.