A hibás artikuláció okai

SZÜLŐI KÉRDÉS:

Két lányom van, ikrek. Most nagycsoportosok, és mindketten járnak logopédiára. Az egyiküknél csak a „r” hang képzése okoz gondot, a másik viszont hét hangot is rosszul ejt, pedig ugyanannyit szoktunk gyakorolni otthon. Mi lehet a különbség oka?

Kedves Krisztina!

Az otthoni gyakorlás meghálálja a ráfordított időt, érdemes kitartónak lenni, habár való igaz a gyerekek nem mindig azonos ütemben fejlődnek, ami a testvéreknél különösképpen szembetűnő. A nem tisztán ejtett hangok hátterében számtalan okot találunk. A garat fejlődése, a fogsor rendezetlensége, vagy nem megfelelő záródása, a nyelv mérete, és illeszkedése a szájpadláshoz, végül, de nem utolsó sorban a halláskárosodás is idetartozik.

Leggyakrabban az szokott előfordulni, hogy a beszédben résztvevő szervek kifogástalanul működnek, a gyermek mégsem képez jól bizonyos hangokat. Ilyenkor felmerül a gyanú, hogy a beszédmozgások érése késik a gyermeknél. Nem is gondolnánk, hogy a nagymozgásoknál megfigyelhető ügyetlenség párban jár a hibás kiejtéssel, ennek egyszerű oka pedig az, hogy a beszédhangokat szintén mozgással képezzük. Az is megesik, hogy a beszédészlelés tökéletlen működése okozza a beszédhangok nem megfelelő ejtését.

A beszédmozgások és a beszédészlelés megfelelő éréséhez olykor több időre van szüksége a gyerekeknek. Ilyenkor a türelem és a kitartás az egyetlen gyógyír. A logopédiai terápia előbb-utóbb meghozza a kívánt eredményt, ha viszont hosszabb idő után sem mutatkozik fejlődés, érdemes orvosi felülvizsgálatot kérni az esetleges felderítetlen szervi okok kizárása érdekében.