Nem hallja vagy csak szétszórt? Amikor a gyermek nem válaszol, ha kérdezik

Kisfiam 8 éves és egy ideje felfigyeltem arra, hogy nem egyszer visszakérdez, amikor beszélgetünk, és nem arra válaszol, amit kérdezek tőle. Gyakran van olyan érzésem, mintha nem hallaná, amit mondok neki. Ez a figyelmetlensége miatt van, vagy a hallásával lehet valami baj?

Kedves Dóra!

Köszönöm a kérdést! A szülők általában a figyelmetlenség, és a szétszórtság, vagy akár az engedetlenség számlájára írják, amikor a gyermek értetlenkedik, esetleg nem arra válaszol, amit kérdeznek tőle. Ritkábban jut eszünkbe, hogy esetleg a gyermek hallásával lehet valami baj, pedig számos esetben ez okozza a problémát.

Rengeteg inger ér el hozzánk egyetlen szempillantás alatt. Egyszerre halljuk például az utcán közlekedő autók hangját, a madarak csicsergését, a lakásban szóló zenét, a másik szobában beszélgető emberek hangját, a konyhában melegedő víz bugyogását és a hozzánk intézett kérdést is. Az idegrendszerünknek hála ezeket nem mind érzékeljük, bizonyos hangokat kizárunk, míg másokat nem, így például a hozzánk intézett kérdést meghalljuk, és válaszolunk. Hogy milyen hangok jutnak el az érzékelésünk küszöbéig, a hallási figyelem működése határozza meg, amellyel egyébként akkor is lehet probléma, ha a halás tökéletesen ép.

A hallási figyelem akadályozottsága a beszéd, és a viselkedés furcsaságaiban érhető tetten. Előfordul, hogy ilyenkor a beszédfejlődés később indul meg, ejtési hibákat hallunk a gyermeknél, aki visszatérően rosszul használja a toldalékokat is. Szintén gyakori az Ön által említett helyzet, amikor a gyermek nem kapcsolódik be a beszélgetésbe vagy oda nem illő válaszokat ad, esetleg indokolatlanul témát vált. Gyakoriak a félreértések, a visszakérdezések, mintha kihullana a gyermek emlékezetéből, amit mondunk neki. Előfordulhat a zajokra való érzékenység is, a gyermek ilyenkor hisztis, nyugtalan és feszült lesz, sőt mi több időben és térben is nehezebben tájékozódik. A hallási figyelem zavara más figyelmi problémákkal is együtt járhat, amit az óvodában, és az iskolában a pedagógusok is észrevesznek.

Javaslom, menjenek el hallásvizsgálatra és kérje ki az orvos véleményét, hogy fény derüljön az esetleges idegrendszeri vagy szervi okokra. Amennyiben ezekkel nem magyarázható a gyermek viselkedése, lelki okokra gyanakodhatunk, ezzel kapcsolatban kérjük ki pszichológus szakember véleményét.

Fotó: Sam