Kislányom első osztályos, és a matek sajnos nem tartozik a kedvencei közé, pedig a szorzótáblát és az összeadást sokat kéne gyakorolnia. Milyen játékos feladatok segíthetnek, hogy kedvet kapjon a tanuláshoz?

Kedves Eszter!

Csak bátorítani tudom, hogy gyermekének játékkal csináljon kedvet a tanuláshoz. Ennél csábítóbb módja nincs is, ahogy a feladatból érdekes felfedezést varázsolhatunk. Lássunk néhány példát, hogyan fogjunk hozzá! A számokkal való barátkozást kezdhetjük egy egyszerű páros gyakorlattal is. Fordítsunk egymásnak hátat, miközben valaki kigondol egy számot 1 és 10 között, és ennyi ujját mutatja a háta mögött. A másik szintén háttal áll és kitapintja, hány hány ujjat mutat és hány ujjat nem mutat a másik. Ezzel a gyakorlattal figyelmi és az emlékezeti teljesítményt is fejleszthetjük.

Az összeadást egy tojásdoboz segítségével is gyakorolhatjuk. Ne csak a doboz alját, hanem a kihajtott tetejét is használjuk, és az összeadni kívánt két számot különböző színű papírkorongokkal rakjuk ki benne. Számoljuk ki az összeadandó mennyiségeket, ez lehet akár nyolc barna és négy fehér színű bab is. A kivonást is elvégezhetjük ezzel, sőt akár négy műveletet is végigszámolhatunk egy alkalommal. Ehhez egyébként színes pálcikákat is bevethetünk.

A gyerekek imádnak műanyagkupakokkal játszani, ez a szorzótábla gyakorlásánál is jól jön. A kupakokra számokat írunk, amik azokat a szorzatokat adják majd, amiket a gyerekeknek meg kell majd keresniük. Vegyünk elő két dobókockát, dobjunk és a számok szorzatát sorra írjuk fel a kupakokra, amit a gyermekünkkel közösen is előkészíthetünk. Ha megvan az összes, kezdődhet a játék. Addig játszhatunk, amíg el nem fogynak a kupakok. Ha párban játszunk, az nyer, akinek több kupakja van, és ezért természetesen jutalom is jár.

A saját készítésű eszközök, mindig feldobják a gyakorlást, az a cél, hogy a gyermeket várakozásteli izgalommal töltse el a játékos tanulás. Ha ezt elérjük, úgy tud majd tanulni, hogy közben észre sem veszi, hogy okosodik. Nagyon fontos, hogy minél több megerősítést adjunk, dicsérjük őt és kedvet csináljunk a játékhoz! Ha így teszünk, hamar látszik majd a változás az iskolai teljesítményben is. További játékötleteket az alábbi weboldalon talál: http://www.pedagogusvilag.hu/tartalom.php?cat=videok&page=video_mat