Amit a lapos hátról tudni kell!

Szülői kérdés:

A kisfiam második osztályos, az orvos szerint lapos hát miatt rossz a tartása. Nemrég kezdett gyógytestnevelés órákra járni. Mit kell tudni erről az elváltozásról? Sokáig tart majd a gyógyulás?

Kedves Judit!

A lapos hát a legtöbb esetben a gerincferdülés kísérő jelensége, amely a csigolyák elfordulása miatt alakul ki a háti szakaszon. Ilyenkor a gerincoszlop természetes élettani görbületei hiányoznak. A háti szakasz hátrafelé irányuló domború görbülete lapossá válik, az ágyéki szakasz homorú íve szintén ellapul, a gerinc egyenes lesz, mint egy bot. Lapos hátnál a rugalmasság hiánya miatt a rázkódás, és más terhelés traumaként hathat a gerincre. Felnőtt korban is gyakran megfigyelhető az emiatt kialakuló ízületi kopás.

Az Ön által említett elváltozása egyébként ritkábban szúr szemet, főként mert nem feltűnő és ritkán okoz a kicsiknél fájdalmat. Ahogy cseperedik a gyermek, már jelentkezhetnek fájdalommal járó tünetek, főként a hát ágyéki terültén. A lapos hát kialakulásában egyébként több tényező is szerepet játszik, ilyen például a túl korai felültetés kisgyermekkorban, később a medence helytelen állása, a medencét hátrahúzó izomcsoportok feszülése, vagy akár öröklött alkati tényezők is.

Fontos tudni, hogy ennél a gerincbántalomnál bármilyen egyéb deformitás is könnyebben kialakulhat, éppen ezért minél hamarabb fény derül a pontos diagnózisra, és minél korábban elkezdődik a kezelés, annál gyorsabb a gyógyulás is. A speciális torna, és a gyógytestnevelés hatására a hiányzó élettani görbületek újra kialakulnak, ami lehetővé teszi az egyenletes súlyelosztást a testben, és védi a gerincoszlopot.

Ha fájdalommentes állapotban diagnosztizálják az adott elváltozást, a gyermekkel nagyon fontos megértetni, hogy miért van szüksége arra, hogy rendszeresen figyelmet fordítson azokra a tevékenységekre, amik támogatják a gyógyulását.