A lordózis leggyakoribb okai és tünetei

Szülői kérdés:

Kisfiam második osztályos, és nemrég lordózist állapított meg nála az orvos. Ha jól értettem, ez a betegség azoknál jelentkezik, akiknek a gerince az ágyéki szakaszon túlzottan homorúvá válik. Mi okozza ezt a gerincbetegséget?

Kedves Dénes!

A meghatározás pontos, a lordózis valóban az említett gerincszakaszon okoz homorú alakú eltéréseket. Kérdésére válaszolva, a rossz tartás és a gyenge hátizomzat a leggyakoribb oka ennek a gerincpanasznak. Ritkább esetben csípőízületi gyulladás, gyermekparalízis vagy csípőficam is okozhatja.

Amikor a hasizmok, a medence körüli izmok és a lábizmok nem elég erősek, a gyerekek nem tudják egyesesen tartani a gerincüket, sőt a testük arról is elfeledkezik, mit is jelent az egyesen tartás, vagyis nem érzékelik, hogyan tartsák helyesen a gerincüket. A medence ilyenkor túlzottan előredől, amit ebben a helyzetben rögzít az erőtlen, lefelé lógó hasfal is. A betegséget jobb mihamarabb felismerni, mivel a fokozott ágyéki lordózis következtében zavar keletkezhet a vese működésében és később már nehezebb a háti domborulat mérséklése, ami az ágyéki szakasz helyreállításával lehetséges. Minél hamarabb elkezdődik a gyógyulás, annál kisebb esélye van a további szövődmények és az egyéb elváltozások miatt kialakuló állapotromlásnak.

Az első és legfontosabb teendő, hogy a gyermek megtanulja, milyen érzés a medence egészséges helyzete a testben. Ezt sokféle feladat segítségével gyakorolhatják a gyerekek. Ezután következik azoknak a speciális izmoknak a megerősítése, amelyek megakadályozzák a medence túlzott előredőlését.