Egyszerű és hatékony tornagyakorlatok a lúd-talp kezelésére

Szülői kérdés:

A lányaim tizenkettő és tizennégy évesek, mindketten lúd-talp betétet hordanak. Otthon milyen tornagyakorlatokat érdemes végezniük, ami segít a gyógyulásban? Érdekelne, hogy pontosan milyen izmokat erősít ez a torna?

Kedves Zoltán!

A lábboltozat-süllyedés, – köznyelven lúd-talp – a lábboltozatot tartó szalagok és izmok megnyúlásával jár. A legismertebb tartás problémák egyike, amivel gyermekként már maguk a szülők is találkozhattak. A sarkak kifelé állnak, a boka befelé dől, a talpboltozat lesüllyed, a lábfej pedig szétterült. A vizes lábnyom a teljes talpfelület lenyomatát hagyja.

A gyógytestnevelésben alkalmazott gyakorlatok célja a boltozatot tartó izmok megerősítése. Legalkalmasabbak erre a talp hajlításával járó gyakorlatok, fontos továbbá a lábszár izmok erősítése is. A boka bedőlt helyzetének javítására az ellenkező irányú mozgások válnak be, erre kiváló a külső talp élen járás, ami egyébként jó móka is. A gyerekek sokszor nagyokat nevetnek, amikor a gyakorlatokat úgy végzik, mintha egy-egy állat mozgását utánoznák. Ha a mozgás játékos bolondozás, könnyebben és nagyobb kedvvel fognak hozzá!

Fotó: Leonard J Matthews