Hogyan tegyünk különbséget a gyógytestnevelés és a gyógytorna között?

Szülői kérdés:

A gyógytestnevelés és gyógytorna elnevezéseket könnyű összekeverni, első pillantásra úgy tűnhet, nincs is különbség a kettő között. Valójában meghatározott esetben indokolt egyik vagy másik.

Kedves Tamás! 

Az említett elnevezéseket könnyű összekeverni, első pillantásra úgy tűnhet, nincs is különbség a kettő között. Valójában meghatározott esetben indokolt egyik vagy másik.

A gyógytestnevelés a testnevelés és a sport speciális területe, amely a mozgásszervi és belgyógyászati problémák megelőzésében és gyógyításában nyújt segítséget az iskolaorvos, vagy a szakorvos javaslatára. Hatására javul az általános egészségi állapot, erősödik a szív és a keringési rendszer, nő az állóképesség, sőt az alkalmazkodó-képesség is. A speciális mozgásformáknak köszönhetően a gyerekek az iskolai és hétköznapi feladataikban is jobban teljesítenek.

A gyógytorna az egészségügyi intézményekben alkalmazott torna. Akkor van rá szükség, amikor a gyermek gyógykezelését egészségügyi intézményekben tudják a leghatékonyabban elvégezni, vagy amikor a gyógytestnevelés órán való részvétel sem javasolt.

A fotót készítette: twotoneams