Mi történik a mozgásfejlesztésen? Hogyan zajlik a felmérés?

Budapest, 2016. március 21. Sényi Gabriella gyógytestnevelő foglalkozást tart a fővárosi gyógytestnevelési napon a Pestszentlőrinci Nyitnikék Óvodában 2016. március 21-én. MTI Fotó: Illyés Tibor

A kisfiam középső csoportos óvodás. Mozgásfejlesztést javasolt a logopédus, kaptunk már időpontot vizsgálatra is. Mit kell csinálnia a fiamnak a vizsgálat során? Mit mondjak neki erről? Gyakoroljak vele valamit esetleg?

Kedves Zsolt!

Nagyon jó, hogy megfogadták a logopédus tanácsát és időpontot kértek mozgásvizsgálatra! Aggódni azonban nem kell! A vizsgálat célja, hogy a terapeuta információhoz jusson a gyermek idegrendszerének állapotáról. Megfigyeli a reflexeket és a mozgás több területét. Mozgásterápiát, fejlesztést csak abban az esetben javasol, ha a vizsgálat során úgy látja, hogy valamely terület alulfejlett.

A vizsgálat miatt külön gyakorlásra nincs szükség. Ha a gyermeknek nem okoz gondot a beszédértés, akkor a vizsgálatvezető szóban ad majd instrukciókat a gyermeknek, és annak megfelelően kell a mozgásokat végrehajtania. Ha ez esetleg nehezen menne, akkor be is mutatja, hogy mit vár tőle, így a gyermeknek utánoznia kell őt. Jellemzően a normál mozgásfejlődés lépéseit követi végig a szakember a vizsgálat során. Olyan mozgások, mozgássorok közben figyeli meg a gyermeket, melyeket amúgy is képes végrehajtani, a megfigyeléseit ezek közben végzi el.

Nagyon jó, hogy gyermekét ilyen fiatalon megnézi szakember, hiszen a mozgás területén is nagy igazság van abban, hogy szükség esetén, minél korábban érdemes megkezdeni a fejlesztést.