Juttatások, kedvezmények halmozottan fogyatékos gyermekek támogatására

Szülői kérdés:

Milyen juttatásokat vehetünk igénybe halmozottan fogyatékos gyerekem után?

Kedves Emese! 

Szerencsére sokféle támogatási lehetőség közül választhat, érdemes alaposan áttekinteni a lehetőségeket és mihamarabb megigényelni a családnak járó juttatásokat!

  1. A középsúlyos, és súlyos értelmi fogyatékos, a halmozottan fogyatékos vagy autizmussal élő gyermek után a családja jogosult emelt összegű családi pótlékra, amíg csak köznevelésben vesz részt az érintett diák. A szülő az általunk kiállított orvosi igazolás (formanyomtatvány) alapján nyújthatja be igényét az illetékes Magyar Államkincstárnál.
  2. Ugyanez érvényes abban az esetben is, amikor az édesanyák meghosszabbított idejű GYES-re jogosultak, amíg a gyermek be nem tölti tizedik életévét. A jogszabály értelmében az emelt összegű családi pótlékról szóló igazolás bemutatásával a szülők a munkáltatójuktól plusz két nap fizetett szabadságot is kapnak.
  3. Ápolási díjra az a szülő, vagy nagykorú hozzátartozó jogosult, aki saját lakásában olyan gyermek vagy fiatal ápolását, gondozását végzi, aki tizedik életévét már betöltötte, de még nem tizennyolc esztendős. Súlyosan fogyatékos személyt ápoló felnőtt fokozott ápolást igénylő személy után járó díjat is igényelhet.
  4. A halmozottan sérült – mozgáskorlátozott, ágyban fekvő – gyermek után kiemelt ápolási díj jár, az ápolás időszaka pedig a szülő, vagy hozzátartozó esetében szolgálati időnek számít. Az ápolási díj igénylése a helyi Kormányhivatalnál vagy Járási Hivatalnál a háziorvos javaslatára történik. Ehhez célszerű benyújtani az érvényes emelt családi pótlék igénylő-lap másolatát, és szükség esetén intézményünk javaslatát.
  5. Közgyógyszer ellátásra jogosító igazolvány az emelt családi pótlékra való jogosultság esetén szintén a helyi Kormányhivatalnál, vagy Járási Hivatalnál igényelhető. A kérelemhez az érvényes emelt családi pótlék igénylő-lap másolata mellett a háziorvos igazolását is be kell nyújtani. Fontos tudni, hogy az ápolási díj, és az igazolvány meghosszabbítása évente történik.
  6. Ingyenes parkolásra jogosító igazolványt az illetékes önkormányzatok okmányirodájában lehet kérni abban az esetben, ha a gyermek autizmussal él.
  7. Személygépkocsi szerzési támogatás a helyi önkormányzat szociális és gyámhivatalánál igényelhető, mindkét esetben az igényléshez szükséges igazolást intézményünk állítja ki.
  8. A helyi tömegközlekedési járatokat a gyermek és egy fő kísérő ingyenesen veheti igénybe. A helyközi járatokra – vasút, távolsági autóbusz – 90 %-os kedvezménnyel válható jegy. Az igényléshez az emelt családi pótlékra vonatkozó hatósági igazolás szükséges, melyet a területileg illetékes MÁV kirendeltség ad ki.
  9. Utazási utalvány jár annak a gyermeknek, akit naponta a lakóhelyétől távolabbi helyiségbe visznek speciális ellátást biztosító óvodába, vagy iskolába. Az elhelyezést biztosító illetékes Szakértői Bizottság hatásköre az utazási igazolvány kiállítása, az igazolvány érvényesítését a gyermeket ellátó intézmény végzi.

A fotót készítette: Kathy Cassidy