A Snoezelen-terápia eszközei és eredményei halmozottan fogyatékos gyerekeknél

Szülői kérdés:

Milyen terápia létezik a súlyosan fogyatékos gyermekem számára? Mit érdemes tudni a Snoezelen terápiáról?

Kedves Györgyi! 

A súlyos fogyatékkal élő gyermekek gyógyulását számos terápiás lehetőség biztosítja. A gyermek látási, hallási, és tapintási készségei és mozgása sokat fejlődik a speciális gyakorlatok segítségével. A terápia középpontjában az egyensúlyérzék támogatása áll, ami többek között a végtagok dörzsölésével, a hideg-meleg érzet kiváltásával, vagy ringatással érhető el. Fontos továbbá a szag-, íz-, hallási, érintési és vizuális ingerek érzékelésének erősítése, illetve a kommunikációs képesség fejlesztése.

Magyarországon egyelőre kevesen ismerik a Snoezelen-terápiát, amely a komoly figyelmet igénylő súlyosan értelmi fogyatékos gyerekeknél kiváló eredménnyel vált be. A terápiában használt fejlesztő és relaxációs gyakorlatok kivételesen hatékonynak bizonyulnak. Az elsődleges terápiás cél a figyelem, az érzékelés, és az észlelés fejlesztése, serkentése. A terápia egyik legfontosabb eleme maga a terápiás helyiség, amely biztonságos, stresszmentes környezetet biztosít a gyermek számára, ugyanakkor számos jótékony stimuláló hatást kelt. A fejlesztő szakember különböző terápiás eszközök felhasználásával szabadon állítja össze a terápia eszközeit a speciális igényeknek megfelelően.

Hogy fest mindez a gyakorlatban? Képzeljünk el, egy ablakmentes vagy megfelelően árnyékolt szobát, ahol a látást hatékonyan stimuláló lámpák, fényvisszaverők, világítóeszközök pl. lávalámpák vannak elhelyezve, különböző úszó vagy lebegő formák, alakzatok látszanak, és falra vetített nagy méretű filmek, képek jelennek meg! A hallást a zene, a tapintást a legkülönfélébb anyagokból összeállított berendezések, és egy tapintófal ingerli. Az agy érzelmi egyensúlyáért felelős központját vízággyal, a szaglást különböző aromaterápiás eszközökkel serkentik. A szoba önmagában is gazdag ingeráradatot biztosít, amely a teljes nyugalom állapotában veszi körbe a gyerekeket. A villogó fényektől mentes meghitt atmoszféra stresszmentes, meghitt környezetet teremt, ahol teljes biztonságban érezheti magát a gyógyulni vágyó gyermek.

Fotó: Curtis Perry