Ötletes otthoni fejlesztő játékok ovisoknak

Kislányom most kezdte az ovit. Szeretnék vele minél több olyan játékot játszani, ami igazán hasznos a fejlődése szempontjából. Lehet tudni, hogy pontosan milyen képességeit fejlesztheti egy-egy játék?

Kedves Andrea!

Az óvodás gyermekek számára az érzelmi biztonság megteremtése alapvető fontosságú testi-lelki fejlődésük szempontjából. A játék ugyancsak fontos szerepet játszik ebben.

Nemcsak a szobában, hanem a szabadban eltöltött idő is kiváló lehetőséget kínál az önfeledt játékra. A nagy kerti és játszótéri élmények, a hintázás, a biciklizés, a rollerezés, a bújócska, a fára mászás, nem utolsó sorban a családi kirándulások a legkedveltebb tevékenységek közé tartoznak. Ezek kifejezetten alkalmasak a mozgás, az egyensúly és a téri tájékozódás fejlesztésére.

Amikor a szobában töltünk hosszabb időt, érdemes elővenni a közkedvelt társasjátékokat is (kirakós, kártya, „Ki nevet a végén?”, malom, memória, Fekete Péter, dominó). Ezek kiválóan fejlesztik a gyermekünk rész-egész látását, finommozgását, alakfelismerését, illetve említsük meg azt is, hogy a társakkal közös játék során sokat ügyesedik a türelme, a szabálytudata, a kommunikációs készsége, a gondolkodása, és a probléma­megoldó képessége is.

A fiúknak, és a lányoknak egyaránt hasznosak az építő játékok. Építhetnek fakockákból várat, várost, és bútorokat is. Ezáltal sokat fejlődik a gyermek képzelete, finommozgása, kreativitása, szem-kéz koordinációja, és nem utolsó sorban a kitartása is. Utazás közben élvezetes időtöltés, ha azt játsszuk, hosszasan megfigyelünk valamit, vagy kezdeményezhetjük az utánzó játékokat, a megszámlálósdit, vagy akár a kakukktojás „partik”-at. Ezek a játékok a megfigyelőképességet, az emlékezetet és a figyelmet is fejlesztik. A házimunka a mozgás-koordinációjára is jótékonyan hat, sőt az emlékezeti teljesítményt is megtornáztatja asztalterítés,  sütés-főzés közben, vagy amikor a mosott ruhákat szétválogatja, és kiteregeti. Mindeközben fejlődik gyermekünk megfigyelőképessége, könnyebben meglátja az azonosságokat és a különbözőségeket, sőt a finommoz­gása is ügyesedik, nem utolsó sorban pedig az önbizalma is nő. A közös játék öröme a szülőkkel és a testvérekkel könnyűvé és észrevétlenné teszi a tanulást.

Fotó: Joe Shlabotnik