Játékos gyakorlatok ovisoknak a számolási és a figyelmi készség fejlesztésére

Kedves Eszter!

Remek ötlet az otthoni játék! A játékos tanulás a leghatékonyabb agytorna a gyerekek számára. A tárgyak színek, formák és méretek szerinti rendszerezése nemcsak élményt jelent a kicsik számára, hanem a gondolkodás fejlesztését is segíti.

Játszhatjuk például, hogy egy közösen kiválasztott tulajdonság alapján tárgyak csoportjait alkotjuk meg, szín, forma, vagy akár méret szerint. A számfogalom fejlődését segíti, amikor a tárgyakat mennyiségek szerint válogatjuk szét. Lehet öt az autóból, öt a babából, és öt a kockából is. A kockákból tornyot vagy várat is alkothat a gyermek, lényeg, hogy a hasonló mennyiségekre figyeljen, és a torony ugyanannyi kockából álljon, mint a vár.

Az óvodás gyerekeknél a tapintásos élmények sokat segítenek a tanulásban, az is izgalmas, amikor a látás nem vesz részt a tapasztalásban. Ilyen például, amikor a gyermeknek bekötött szemmel kell felismernie az ismerős tárgyakat méretük, formájuk, felületük, vagy anyaguk alapján. A puszta tapintással megszámlált azonos mennyiségek jobban elmélyítik az egyenlőség megértését. Sőt a tapintással felismert tárgyakat lehet párosítani is, illetve meghatározott szempontok szerint csoportosítani. A vizuális észlelés a számfogalom kialakításában is sokat segít.

Érdemes más ötletet adó oldalakon is böngészni. A témával kapcsolatban további hasznos írások olvashatóak az alábbi weboldalon: http://dyscalculine.com/hu/

Kép: Tom Mgaliery