Tiszta beszéd szájpadhasadékot követően?

SZÜLŐI KÉRDÉS:

Három éves kisfiam szájpadhasadékkal született. Több műtéten is túl vagyunk már. Bálint szeptemberben kezdte az óvodát, már három hónapja jár logopédiára, de még mindig nem lehet érteni a beszédét. Sokan ijesztgetnek, hogy sosem fog szépen beszélni. Lehetséges ez? Mire számíthatok?

Kedves Éva!

Nem kell aggódnia, sokszor a tapasztalat hiánya az oka, ha mások aggodalmaskodni kezdenek.

A szájpadhasadék viszonylag ritka rendellenesség. A logopédiai terápia műtéti beavatkozást követően kezdődik, mikor a gyermek már érett rá. A három éves kor erre általában megfelelő, nincsenek elkésve. A hangképzésen a logopédus rengeteget tud alakítani, főleg, ha a műtét, vagy műtétek sikeresek voltak. A legfontosabb, hogy a gyermeket támogassák, igyekezzenek megérteni őt, ha bizonytalan magában és bátorítani, hogy kommunikáljon, amikor csak lehetséges. A kisebb előrelépést is érdemes megdicsérni, hogy ezzel motiválják a kitartását.

A szájpadhasadékkal született gyermekek a műtéteket és logopédiai terápiát követően rendszerint megtanulnak szépen, ép artikulációval beszélni, de előfordulhat, hogy ez néhány éves munkába kerül. Érdemes kivárni, végigcsinálni, ne adják fel! A befektetett munka előbb-utóbb meghozza a gyümölcsét.