Szorongás a matematikától – Mit lehet tenni?

A fiam hetedik osztályos és nagyon gyakran ír matematikából egyes felmérőket. Otthon sokat gyakorol, és szinte alig hibázik a feladatokban, a házi feladatait is önállóan írja. Nem tudom, mi lehet az oka. Hallottam a matematikai szorongás diagnózisról. Lehet, hogy ez áll fenn nála?

Kedves Tibor!

 A matematikai szorongás az idegrendszernek egy olyan negatív reakciója, amelyet csak a matematika tanulás vált ki, és következménye az indokolatlan alulteljesítés. Könnyen feltárható a jelenség, ha felteszünk a gyermekünknek olyan kérdéseket, mint például azt, hogy izgulsz-e, ha valaki néz, miközben papíron szorzol, vagy ha meg kell számolnod egy halom aprópénzt, vagy ha megkérnek, hogy írj fel egy eredményt a táblára az osztály előtt matematika órán, vagy, ha ki kell számolnod, hogy mennyi a visszajáró, a mikor a közértben fizetsz. Jobban szorongsz-e, ha dolgozatot írsz, mint amikor szóban felelsz, vagy zavar-e, amikor a társaid matematikai feladatokról beszélnek stb. 

A matematikai szorongás felléphet a mindennapos és társas helyzetekben, de lehetséges, hogy a szorongás kizárólag a matematikai műveletekkel kapcsolatos, ugyanakkor létezik matematika obszervációs szorongás is, amikor a matematikai feladatokkal való foglalkozás, mint helyzet miatt lép fel az alulteljesítés. Fontos azonban a jelenség felismerése, mert a probléma orvosolható, de ahhoz el kell jutnia a gyermeknek a megfelelő szakemberhez, vagyis olyan pszichológushoz, aki terápiás segítséget tud nyújtani a feszültség kezelésére, így a matematikai szorongás minden bizonnyal csökkenni fog. Javaslom, keresse fel a pedagógiai szakszolgálatot!

Fotó: Jimmie Quick