Hogyan éli meg a gyerek a szülők válását?

Nagyon el vagyok keseredve, mert a volt férjem rendszeresen nem tartja be, amit a gyereknek ígér. Öt éve váltunk el, a fiam 11 éves múlt. Nagyon várja mindig az édesapját, aki sokszor késik, vagy el sem jön. Mit mondjak ilyenkor a gyereknek?

Kedves Vera!

Ez valóban nagyon kényes helyzet. Fontos, hogy semmiképpen ne mondjon olyasmit, ami rombolja a gyermekben az apa tekintélyét, illetve az iránta érzett szeretetét. Ilyenkor a gyerek érdekében szükséges félre tenni a haragunkat, erkölcsi megítélésünket. Ebben talán az segít a helyzet megoldásában, ha megpróbálunk a gyerek fejével gondolkodni, és megérteni az érzéseit. A gyerekek akkor is ragaszkodnak szüleikhez, amikor azok esetleg érdemtelenek arra. A szakemberek sok olyan estet ismernek, amikor még a bántalmazó szülő mellett is kiállnak a gyerekek.

Legyen minél diplomatikusabb, reagáljon tényszerűen a gyermek felé! Biztassa, hogy mondja el apjának, hogy ez neki rosszul esik, és kérje az apját, hogy tegyen ígéretet arra, hogy megpróbál változtatni ezen a helyzeten! A gyerek mellett próbáljon meg beszélni Ön is a volt férjével arról, hogy milyen rossz ez a kisfiúnak, és mekkora csalódást él át egy-egy ilyen esetben, hátha jobb belátásra tudja bírni. Esetleg bevonhat ebbe a beszélgetésbe olyan családtagot, rokont, barátot, akire hallgat a volt férje. Ha jó kapcsolatban van gyermeke osztályfőnökével, az ő segítségét is kérheti. Kisfia semmiképpen ne maradjon magára ebben a nehéz helyzetben!

Ha olyan szélsőséges a helyzet, ami már ténylegesen veszélyezteti a kisfiú egészséges lelki fejlődését, és az apával nem sikerül megegyezésre jutni, érdemes szakember segítségét kérni. Forduljon a kerületi Gyermekjóléti Szolgálathoz vagy iskolapszichológushoz!