A beszédértési nehézség tünetei

SZÜLŐI KÉRDÉS:

Több ismerősünk gyermekénél beszédmegértési nehézséget állapított meg a logopédus. Honnan tudhatom, hogy ez a probléma az én gyerekeimet nem érinti?

Kedves Vilma!

Természetes, hogy szeretne megbizonyosodni arról, hogy az ön gyermekét ez a probléma biztosan nem érinti. Nézzük meg, mik azok a jelek, ami alapján ezt könnyedén el lehet dönteni! A beszédmegértési nehézség már egészen korán megmutatkozik. Ez például abban is tetten érhető, hogy korához képest kisebb a gyermek szókincse, és csak lassan bővül. Az is feltűnhet, hogy gyakran figyelmetlennek tűnik, ha többször szólnak hozzá, akkor sem válaszol. A figyelmetlen gyermekkel gyakran vagyunk türelmetlenek, amikor a rá bízott feladatra visszakérdez, vagy mást csinál helyette, ezért jó tudni, hogy gyakran ezt is a beszédértés nehézségei okozzák. Akkor is gyanakodhatunk, ha a gyermek a feltett kérdésre oda nem illő választ ad. Sok esetben a viselkedési problémákkal küzdő gyermekeknél hasonló okok állnak a hátterében. Nem is gondolnánk, de a túlzott játékosság is ide sorolható.

A gyermek ilyenkor gyakran kerüli a mesehallgatást, nagy nehézséget okoz számára a mondókák, a versek, vagy az énekek megtanulása. A kiejtési hibák, vagy amikor nehéz javítani ezeket, szintén utalhat a beszédértési folyamatok nehézségeire. A gyermek gyakran mondja például, hogy „nem hallom”. Ha felfigyelünk valami hasonlóra mindenképpen érdemes hallásvizsgálatra vinni őt, ha azonban mindent rendben találnak, a beszéd feldolgozás problémája merül fel, amivel érdemes logopédus szakemberhez fordulni. Iskolás korban az olvasászavar és a hozzá gyakran társuló írászavar hátterében is ez a probléma állhat.

Annak is érdemes utánajárni, hogy a tünetek nem mutatnak-e túl önmagukon, azaz, nem egy másféle zavar megnyilvánulásáról lehet-e szó. A hallászavar és a beszédészlelés, valamint a beszédértés nehézségének lehetőségét mindig érdemes kizárni.

Fotó: Melanie Cook