Két fiam és egy lányom van, ketten alsósok, a harmadik oviba jár. Szerencsésnek mondhatom magunkat, mert szeretnek mozogni és a gerincük is egészséges. Mindig mondom nekik, hogy húzzák ki magukat, szerencsére „nyílegyenes” a tartásuk. Mit tehetünk annak érdekében, hogy ezt a későbbiekben is megőrizzék, és milyen sportot válasszunk?

Kedves Júlia!

A törődő figyelem a legfontosabb, ha egy probléma kialakulását szeretnénk megelőzni bármilyen tünetről vagy panaszról legyen is szó. Soraiban az egyenest tartás fontosságát említi, azonban a „nyílegyenes” tartás nem feltétlenül olyan egészséges, mint elsőre gondolnánk. Bármilyen meglepő gyakran okozhat hátfájást a későbbiekben, sőt akár idős korban is. A testsúly megtartásához szükség van a gerinc természetes görbületeire, a gerinc így mintegy „rugóként” elnyeli a rá nehezedő energiát. A kamaszok sokszor „lázadásból” vesznek fel hanyag testtartást. Az egészséges tartás megőrzéséhez erős izomzatra van szükség, ebben a speciális hátizom erősítő torna sokat segít.

A gerincpanaszok hátterében sokszor lelki okok is állhatnak. Ilyen például a fokozott teljesítménykényszer, a túlzott szülői és környezeti kontroll, vagy akár a testképpel való elégedetlenség. Az izomzat fejlesztése mellett a gyerekek lelki egyensúlynak megőrzése szintén rendkívül fontos.

Ha gyerekek gerince egészséges, mindegy milyen sportot választanak, a legfontosabb, hogy szeressék a választott mozgásformát. Vannak persze olyan sportágak, amelyeknél a gerincre nagyobb terhelés jut, és amelyeket gerincbetegségekre való hajlam vagy diagnosztizált elváltozásnál nem javaslunk a gyerekeknek. Ilyen például a súlyokkal való torna, az evezés, vagy a kerékpározás.

Kislányomnak lapos hát miatt gyógyúszást javasolt az orvos. Milyen úszásnem ajánlott ilyenkor?

Kedves Annamária!

Lapos hátnál a legfőbb feladat a hiányzó gerincgörbületek kialakítása, éppen ezért a mellúszás és gyorsúszás, illetve ezek variációi rendkívül hasznosak. Erősítik a mellkas izomzatát, a vállövet és a hátizmokat, ez pedig hatékonyan támogatja a helyes testtartás kialakítását. A pillangó úszás és a hullámszerű delfin úszás az ágyéki szakasz mély hátizmait erősíti, ami az ágyéki homorulat kialakításában játszik szerepet. A mellúszó karmunkával és gyorsúszó lábmunkával végrehajtott úszásnemek szintén segítik a természetes gerincgörbületek egészséges változását.

A kisfiam második osztályos, az orvos szerint lapos hát miatt rossz a tartása. Nemrég kezdett gyógytestnevelés órákra járni. Mit kell tudni erről az elváltozásról? Sokáig tart majd a gyógyulás?

Kedves Judit!

A lapos hát a legtöbb esetben a gerincferdülés kísérő jelensége, amely a csigolyák elfordulása miatt alakul ki a háti szakaszon. Ilyenkor a gerincoszlop természetes élettani görbületei hiányoznak. A háti szakasz hátrafelé irányuló domború görbülete lapossá válik, az ágyéki szakasz homorú íve szintén ellapul, a gerinc egyenes lesz, mint egy bot. Lapos hátnál a rugalmasság hiánya miatt a rázkódás, és más terhelés traumaként hathat a gerincre. Felnőtt korban is gyakran megfigyelhető az emiatt kialakuló ízületi kopás.

Az Ön által említett elváltozása egyébként ritkábban szúr szemet, főként mert nem feltűnő és ritkán okoz a kicsiknél fájdalmat. Ahogy cseperedik a gyermek, már jelentkezhetnek fájdalommal járó tünetek, főként a hát ágyéki terültén. A lapos hát kialakulásában egyébként több tényező is szerepet játszik, ilyen például a túl korai felültetés kisgyermekkorban, később a medence helytelen állása, a medencét hátrahúzó izomcsoportok feszülése, vagy akár öröklött alkati tényezők is.

Fontos tudni, hogy ennél a gerincbántalomnál bármilyen egyéb deformitás is könnyebben kialakulhat, éppen ezért minél hamarabb fény derül a pontos diagnózisra, és minél korábban elkezdődik a kezelés, annál gyorsabb a gyógyulás is. A speciális torna, és a gyógytestnevelés hatására a hiányzó élettani görbületek újra kialakulnak, ami lehetővé teszi az egyenletes súlyelosztást a testben, és védi a gerincoszlopot.

Ha fájdalommentes állapotban diagnosztizálják az adott elváltozást, a gyermekkel nagyon fontos megértetni, hogy miért van szüksége arra, hogy rendszeresen figyelmet fordítson azokra a tevékenységekre, amik támogatják a gyógyulását.

Gyermekemnek véletlenül fedezték fel a nyitott gerincet, amikor a gerincferdülését röntgenezték. Mi ez a betegség? A gyógytestnevelés elegendő a teljes gyógyuláshoz?

Kedves Vera!

A nyitott gerinc kialakulásában mind a genetikai, mind pedig a környezeti faktoroknak fontos szerepe van. A csigolyák, amelyek a gerinccsatornát is alkotják, csontos védelmet jelentenek a gerincvelő számára. A magzati idegrendszer fejlődése során az agy és a gerincvelő az ún. velőlemezből képződik, mely normális esetben ún. velőcsővé záródik. Ha a záródás elmarad vagy nem teljes, akkor beszélünk velőcső záródási rendellenességről vagy nyitott gerincről.

Igen, elegendő lehet a gyógytestnevelés a teljes gyógyuláshoz, minden esetben a csigolya körüli izmokat kell megerősíteni, hogy a csigolyákat tehermentesíteni lehessen. Az érintett gerincszakasz izomzatának erősítésével és az izmok, ízületek mozgatásával érhetjük el a gerincre háruló teher csökkenését és a tünetek javulását.

Nyitott gerincnél az ágyéki vagy a háti szakasz a legérzékenyebb, ezért az érintett gerincszakasz erősítése, mozgatása a legfontosabb cél, amit leginkább a hátúszás tesz lehetővé. A hátúszás során erősödnek a csigolyák körüli felületes és mély hátizmok, valamint a hasizmok, amik segítik az egészséges tartás felépítését és megtartását.

Gyermekemnek az egyik lapockája magasabban áll, az iskolaorvos Sprengel-féle deformitást állapított meg nála, ezért gyógytestnevelésre utalta. Mit kell tudnom erről a betegségről?

Kedves Zsuzsa!

A Sprengel-féle deformitás a lapocka veleszületett magas állása, a végleges korrekció csak műtéti úton lehetséges. A vállöv a lapockával együtt egyik, vagy ritkább esetben mindkét oldalon magasabban áll, ami a környező izomzatra is hatással van. A kar emelése ilyenkor nehézkes a lapocka beszűkült mozgásai miatt. Speciális mozgással és úszással a lapocka helyzetét jelentős mértékben javíthatjuk, a lapockakörnyéki izmok tornáztatásával pedig a kar egészséges mozgását biztosítjuk.

Ilyenkor a lapockát lazító gyakorlatokkal, a nyakizmok nyújtásával a csuklyásizmot és rombuszizmot tornáztatjuk. Amikor a lapocka közelebb kerül a gerinchez, a kar felemelésével könnyebben a csigolyákhoz ütközik, ezért nagyon fontos a lapocka oldal irányú kimozgatása. A mélytartásban végzett lapocka nyitások és zárások az érintett izomzatot erősítik.

Kisfiamnál Scheuermann-betegséget állapított meg az orvos és rendszeres úszást javasolt neki. Ilyenkor melyik úszásnem segít leginkább a gyógyulásban?

Kedves Éva!
Az úszás az egyik leghatékonyabb segítség a Scheuermann-betegség gyógyításában. Könnyű megfigyelni, hogy a rossz tartás miatt görbültebb a hát, tehát ezeket az izmokat kell célzottan erősíteni. Úszás előtt érdemes odafigyelni rá, hogy a gyermek alaposan bemelegítsen a parton, lehetőleg sok karmozgással.
Figyeljünk a háti szakasz mozgékonyságának növelésére, és a mellizmok nyújtására. A legmegfelelőbb úszásnem a hátúszás és kombinációi, ilyen például a páros karú hátúszás. A hátúszásnál ügyeljünk rá, hogy az áll közeledjen a szegycsonthoz, a fej pedig a gerinc meghosszabbításában maradjon.