Gyermekemnek gyakran fáj a lába, a térde alatt egy kisebb dudort lehet kitapintani. Schlatter- Osgood féle betegséget állapított meg nála a szakorvos. Mit kell tudnom erről a betegségről?

Kedves Tímea!

Schlatter és Osgood 1903-ban írta le ezt a betegséget, melynek következtében a térdszalag tapadására szolgáló érdes terület a sípcsonton fájdalmassá válik, megduzzad, habár a térd mozgása szabad marad. Leggyakrabban 6-14 éves korban fordul elő. Huzamos terhelés után térdízületi fájdalom jelentkezhet, főként nagyfokú térdhajlítás esetén. A fájdalmat a négyfejű combizom működése váltja ki, aktív nyújtáskor a négyfejű combizom feszülése, a térd passzív hajlításakor ugyanezen izom túlnyújtása. Érdemes kerülni ilyenkor az ugrásokat, és a rúgással járó mozdulatokat, a guggolást és a nagyobb terhek emelését, hordását.

 A túlnyújtást és a nagyfokú térdhajlítást kerülni kell, ezért célszerű kezdetben deszka nélkül gyakorolni a lábtempókat, fájdalom esetén iktassunk be pihenőket! Az úszástanulásnál első úszásnemként a gyorsúszást javaslom, ezután következzen a hátúszás és a mellúszás elsajátítása. A legalkalmasabb úszásnem a nyugodt, egyenletes tempóban végzett gyors és hátúszás.

Fotó: acousticgirl

Ákos fiam rendszeresen hátfájásra panaszkodik, a feleségem szerint gerincferdülése van. Mikor érdemes orvoshoz vinnem?

Kedves Ákos!

Talán meglepően hangzik, mégis igaz, hogy a gyermekek 40%-nál kimutatható valamilyen  mozgásszervi elváltozás. Erre valóban érdemes odafigyelni. Kezdeti szakaszban még tartáshibáról beszélünk, de a későbbiekben, ha a rossz tartás rögzül, akár komolyabb elváltozás is kialakulhat a gerincoszlopban. Éppen ezért rendkívül fontos a prevenció, a megelőzés, hogy megelőzzük a komolyabb következmények kialakulását.

Ha gerincferdülés okozza a panaszokat, idővel egyéb tünetek is jelentkezhetnek, ami a későbbiekben lassíthatja a gyógyulást, tehát jobb mihamarabb orvos segítségével utánajárni, pontosan mi okozza a panaszokat. Ha az izomegyensúly felborul és rögzül a helytelen tartás, akkor bizony a gerincferdülés, később pedig egyéb elváltozások is kialakulhatnak. Az esetleges genetikai hajlamot fokozhatja a gyenge, kötött izomzat és a beidegződött rossz tartás, ami szerencsére célzott terápiás tornával hamar gyógyul. Javaslom, kérje orvos véleményét! A gerincferdülés enyhe formája fájdalmat, súlyos formája a tüdőre nehezedő nyomás miatt akár légzési nehézséget is okozhat. A scoliotikus gyermek számára a pihenést a gerincferdüléssel kialakult rossz tartás jelenti, éppen ezért különösen fontos a helyes állás, ülés, járás megtanítása. A cél a gyenge izomzat megerősítése, és nyújtása ott ahol szükséges, egyúttal megerősíteni az egész szervezetet, javítani a légzést és a keringést. Rendkívül fontos mihamarabb megcsípni a bajt, így a tünetek fokozódása később nem okozhat gondot.

Két fiam és egy lányom van, ketten alsósok, a harmadik oviba jár. Szerencsésnek mondhatom magunkat, mert szeretnek mozogni és a gerincük is egészséges. Mindig mondom nekik, hogy húzzák ki magukat, szerencsére „nyílegyenes” a tartásuk. Mit tehetünk annak érdekében, hogy ezt a későbbiekben is megőrizzék, és milyen sportot válasszunk?

Kedves Júlia!

A törődő figyelem a legfontosabb, ha egy probléma kialakulását szeretnénk megelőzni bármilyen tünetről vagy panaszról legyen is szó. Soraiban az egyenest tartás fontosságát említi, azonban a „nyílegyenes” tartás nem feltétlenül olyan egészséges, mint elsőre gondolnánk. Bármilyen meglepő gyakran okozhat hátfájást a későbbiekben, sőt akár idős korban is. A testsúly megtartásához szükség van a gerinc természetes görbületeire, a gerinc így mintegy „rugóként” elnyeli a rá nehezedő energiát. A kamaszok sokszor „lázadásból” vesznek fel hanyag testtartást. Az egészséges tartás megőrzéséhez erős izomzatra van szükség, ebben a speciális hátizom erősítő torna sokat segít.

A gerincpanaszok hátterében sokszor lelki okok is állhatnak. Ilyen például a fokozott teljesítménykényszer, a túlzott szülői és környezeti kontroll, vagy akár a testképpel való elégedetlenség. Az izomzat fejlesztése mellett a gyerekek lelki egyensúlynak megőrzése szintén rendkívül fontos.

Ha gyerekek gerince egészséges, mindegy milyen sportot választanak, a legfontosabb, hogy szeressék a választott mozgásformát. Vannak persze olyan sportágak, amelyeknél a gerincre nagyobb terhelés jut, és amelyeket gerincbetegségekre való hajlam vagy diagnosztizált elváltozásnál nem javaslunk a gyerekeknek. Ilyen például a súlyokkal való torna, az evezés, vagy a kerékpározás.

Kislányomnak lapos hát miatt gyógyúszást javasolt az orvos. Milyen úszásnem ajánlott ilyenkor?

Kedves Annamária!

Lapos hátnál a legfőbb feladat a hiányzó gerincgörbületek kialakítása, éppen ezért a mellúszás és gyorsúszás, illetve ezek variációi rendkívül hasznosak. Erősítik a mellkas izomzatát, a vállövet és a hátizmokat, ez pedig hatékonyan támogatja a helyes testtartás kialakítását. A pillangó úszás és a hullámszerű delfin úszás az ágyéki szakasz mély hátizmait erősíti, ami az ágyéki homorulat kialakításában játszik szerepet. A mellúszó karmunkával és gyorsúszó lábmunkával végrehajtott úszásnemek szintén segítik a természetes gerincgörbületek egészséges változását.

A kisfiam második osztályos, az orvos szerint lapos hát miatt rossz a tartása. Nemrég kezdett gyógytestnevelés órákra járni. Mit kell tudni erről az elváltozásról? Sokáig tart majd a gyógyulás?

Kedves Judit!

A lapos hát a legtöbb esetben a gerincferdülés kísérő jelensége, amely a csigolyák elfordulása miatt alakul ki a háti szakaszon. Ilyenkor a gerincoszlop természetes élettani görbületei hiányoznak. A háti szakasz hátrafelé irányuló domború görbülete lapossá válik, az ágyéki szakasz homorú íve szintén ellapul, a gerinc egyenes lesz, mint egy bot. Lapos hátnál a rugalmasság hiánya miatt a rázkódás, és más terhelés traumaként hathat a gerincre. Felnőtt korban is gyakran megfigyelhető az emiatt kialakuló ízületi kopás.

Az Ön által említett elváltozása egyébként ritkábban szúr szemet, főként mert nem feltűnő és ritkán okoz a kicsiknél fájdalmat. Ahogy cseperedik a gyermek, már jelentkezhetnek fájdalommal járó tünetek, főként a hát ágyéki terültén. A lapos hát kialakulásában egyébként több tényező is szerepet játszik, ilyen például a túl korai felültetés kisgyermekkorban, később a medence helytelen állása, a medencét hátrahúzó izomcsoportok feszülése, vagy akár öröklött alkati tényezők is.

Fontos tudni, hogy ennél a gerincbántalomnál bármilyen egyéb deformitás is könnyebben kialakulhat, éppen ezért minél hamarabb fény derül a pontos diagnózisra, és minél korábban elkezdődik a kezelés, annál gyorsabb a gyógyulás is. A speciális torna, és a gyógytestnevelés hatására a hiányzó élettani görbületek újra kialakulnak, ami lehetővé teszi az egyenletes súlyelosztást a testben, és védi a gerincoszlopot.

Ha fájdalommentes állapotban diagnosztizálják az adott elváltozást, a gyermekkel nagyon fontos megértetni, hogy miért van szüksége arra, hogy rendszeresen figyelmet fordítson azokra a tevékenységekre, amik támogatják a gyógyulását.

Gyermekemnek véletlenül fedezték fel a nyitott gerincet, amikor a gerincferdülését röntgenezték. Mi ez a betegség? A gyógytestnevelés elegendő a teljes gyógyuláshoz?

Kedves Vera!

A nyitott gerinc kialakulásában mind a genetikai, mind pedig a környezeti faktoroknak fontos szerepe van. A csigolyák, amelyek a gerinccsatornát is alkotják, csontos védelmet jelentenek a gerincvelő számára. A magzati idegrendszer fejlődése során az agy és a gerincvelő az ún. velőlemezből képződik, mely normális esetben ún. velőcsővé záródik. Ha a záródás elmarad vagy nem teljes, akkor beszélünk velőcső záródási rendellenességről vagy nyitott gerincről.

Igen, elegendő lehet a gyógytestnevelés a teljes gyógyuláshoz, minden esetben a csigolya körüli izmokat kell megerősíteni, hogy a csigolyákat tehermentesíteni lehessen. Az érintett gerincszakasz izomzatának erősítésével és az izmok, ízületek mozgatásával érhetjük el a gerincre háruló teher csökkenését és a tünetek javulását.

Nyitott gerincnél az ágyéki vagy a háti szakasz a legérzékenyebb, ezért az érintett gerincszakasz erősítése, mozgatása a legfontosabb cél, amit leginkább a hátúszás tesz lehetővé. A hátúszás során erősödnek a csigolyák körüli felületes és mély hátizmok, valamint a hasizmok, amik segítik az egészséges tartás felépítését és megtartását.