Hogyan ismerjük fel idejében, ha a babánk veleszületett ferdenyaktól szenved?

Kedves Szilvia!

A veleszületett ferdenyak a legtöbb esetben már a születés után észrevehető, amit a szülőcsatornán való áthaladás során létrejövő fejbiccentő izom sérülése okoz. Gyakrabban nagyobb súlyú csecsemőknél fordul elő. Fő tünete, hogy az újszülött fejét egyik oldalra billentve, illetve ezzel ellentétes irányban enyhén elfordítva tartja, ilyenkor a fejbiccentő izomban csomó tapintható, ami erőteljesen kiemelkedik. A piciknél másfél éves korig a lassú, kitartott feszítéssel végezhető úgynevezett passzív nyújtás javasolt. Ha ez nem hoz javulást műtétre is sor kerülhet.

A panaszok későbbi életkorban is kialakulhatnak, ilyenkor látáshiba, a nyaki porckorongok reumás megbetegedése, bőrgyulladás, a központi idegrendszer zavarából fakadó izomgörcsök, gyulladások is fellelhetőek a tünetek hátterében. Iskolás korban az első feladat a nyak kemény, megvastagodott izomzatának, illetve a zsugorodott fejbiccentő izomzat fellazítása. Ezt szolgálják a speciális nyak gyakorlatok, amelyek a gyógytestnevelés órákon lépésről lépésre elsajátíthatóak és gyakorolhatóak. Érdemes mihamarabb elkezdeni a tornát!

Milyen úszás javasolt ferdenyak esetén?

Szülői kérdés:

Ferdenyakat állapított meg az orvos a lányomnál. Elkezdtük a gyógytornát. Az úszás is jót tesz ilyenkor?

Kedves Attila!

Enyhébb problémánál az időben megkezdett tornával és gyógyúszással teljes gyógyulásra számíthatunk. A komolyabb elváltozások makacsabban gyógyulnak, ezért ebben az esetben az úszás mellett egyéb kiegészítő terápiára és kezelésre is szükség lehet, ezekről orvos tanácsát kérdezzük!

Figyeljünk arra, hogy minden uszodai foglalkozás előtt alaposan melegítsük be a nyakizmokat! Az úszás oktatását először a gyorsúszás tanításával célszerű kezdeni, csak utána térjünk rá az oldalúszásokra, a mellúszásra és a hátúszásra. A legideálisabb úszásnem a gyorsúszás.