Mire figyeljünk az ikrek nevelésénél

10 hónapos ikerkislányaink nevelésében szeretnék tanácsot kérni. Kicsit aggódom, hogy szülőként hogyan birkózunk majd meg a nevelési problémákkal. Mire figyeljünk oda, hogy ne rontsunk el semmit?

Kedves Vilma!

Az ikrek nevelése sok szempontból nem tér el a szokványos gyermeknevelési helyzettől, ugyanakkor valóban vannak speciális feladatok is, amelyekben jó, ha tudatosak maradnak. „Dupla öröm, dupla gond” – szokták mondani az ikres szülőkre gondolva. Az egypetéjű ikrek különösen feladhatják a leckét nevelőiknek.

A praktikus nehézségeken túl több olyan dolog is van, amelyet a felnőttek teljesen jó szándékúan követnek el ezeknél a gyerekeknél. A szülők „egyformán akarják szeretni” őket, igyekeznek mindent ugyanúgy csinálni mindkét gyermeknél. Ez a magatartás azonban olyan negatív hatást gyakorolhat a csemeték személyiségfejlődésére, amely akár hosszú távon is befolyásolhatja életüket. Például a két kisgyermek eleve hajlamos szimbiotikus kapcsolatban lenni egymással, ha ezt a környezet tovább erősíti például azzal, hogy ugyanolyan ruhába öltözteti, az nehezíti őket az individualizációban, vagyis abban, hogy önálló személyiségüket, egyéniségüket felépítsék. Feltétlenül abban kell tehát segíteni őket, hogy saját igényük, ízlésük, baráti körük, hobbijuk stb. kialakulhasson. Ebben kérhetik szakember segítségét is, konzultálhatnak a védőnővel, gyermekorvosukkal, fordulhatnak a szakszolgálathoz. Lehet, hogy egyikőjük jobban fejlődik, erősebb, dominánsabb. Érdemes odafigyelni, hogy ne nyomja el egyikük sem a másikat. Ha egyikük picit lassabb ütemben fejlődik, korai fejlesztéssel hamar le lehet küzdeni a hátrányokat. Ebben kiválóan felkészült szakemberek tudnak segíteni a pedagógiai szakszolgálatoknál. A szakemberek tapasztalatai alapján bölcsődei, óvodai nevelést együtt, az iskolában azonban már külön osztályt szoktunk javasolni a gyerekeknek.

Fotó: Eric Peacock