Figyelemzavar és nyelvtanulás kapcsolata

Nikolett lányomnál figyelemzavart állapítottak meg, jelenleg 4. osztályos, ebben az évben kezdett angolul tanulni, kérelmeztem az értékelés és minősítés alóli mentesítését ebből a tárgyból, mivel ez megy neki a legnehezebben. A szakértői bizottsági vizsgálat után nem merült fel az idegen nyelv értékelés és minősítés alóli mentesítése, és mivel ezt utólag kértem, nem is kaptam meg a bizottságtól. Mit tegyek?

Kedves Hajnalka!

Szeretném megnyugtatni, hogy a bizottság javaslata a gyermek fejlődését leginkább inspiráló kihívásokat is szem előtt tartja. Nikolett alsó tagozatos, most kezdte a nyelvtanulást, a differenciált nevelése-oktatása azt is igényli, hogy ő maga is kellő energiát fektessen a tanulásba.  Legalább egy tanévet érdemes még várni, hogy alakul a teljesítménye, miképpen fejlődik, ha mindezekről pontosabb képet lehet alkotni, és jobban körvonalazódik, hogy a szakértői véleményében a számára meghatározott pedagógiai habilitáció, rehabilitáció ill. a tanórai differenciálás miként segítette őt, könnyebb eldönteni, mi a helyes döntés a későbbiekre vonatkozóan. Ha már mindezek látszanak, és kiderül, hogy Nikolett milyen módon, mennyi energiát fektet az angol nyelv tanulásába, időszerű mérlegelni a következő lépést.

Gyógyszer szedése ADHD esetén

Alsó tagozatos kisfiamat ADHD-szindrómával diagnosztizálták. Gyógyszeres kezelést is javasolt neki az orvos, én viszont nem szeretném, hogy a gyermekem gyógyszert szedjen. Enélkül nem gyógyulhat meg?

Kedves Éva!

A izgő-mozgó hiperaktív gyerekek problémája egyre gyakoribb manapság. Sokszor teszik fel a szülők a kérdést, mi a helyes döntés, ha ebben a szindrómában érintett a gyermekük. Gyógyszerrel vagy nélküle érdemes végigcsinálni a kezeléseket? A pszichiáterek véleménye szerint sok gyógyszer kellemetlen mellékhatásokat okoz, és bár enyhíti a panaszokat mégsem hozza meg a kívánt eredményt.

Az új generációs készítmények szerencsére jó eredménnyel válnak be, másfél-két évig javasolt a szedésük és valóban tartós változást hoznak a panaszok kezelésében. A tanulási teljesítmény, és a közösségben való alkalmazkodás a tapasztalatok szerint jó minőségű gyógyszerrel hatékonyan kezelhető, a szülők és a pedagógusok egyaránt látványos pozitív változást tapasztalnak. A gyermek kiegyensúlyozottabbá válik, a hangulati változékonysága, és az impulzivitása enyhül, a befelé fordulás helyett tartósan nyitottá válik és könnyebben alkalmazkodik a közösségi helyzetekben is.

Érdemes tudni, hogy a rendszeres jógafoglalkozások, a relaxációs gyakorlatok otthoni beiktatása, illetve a homeopátiás kezelések ugyancsak jó eredménnyel válnak be. A legtesthezállóbb megoldás érdekében javaslom, kérje pszichiáter, vagy homeopata orvos tanácsát.