Családunkban mindenki tehetséges matematikus. A bátyámat elsőre felvették az egyik legjobb egyetemre. Én jövőre érettségizek, és bizonytalan vagyok, hol tanuljak tovább. Mi van, ha kiderül, hogy én nem vagyok olyan jó, mint ők? Hol tudják felmérni a képességeimet, és hogy tényleg alkalmas vagyok-e arra, hogy bejussak egy jó egyetemre? 

Kedves Timi!

Sok fiatal küzd azzal a nehézséggel, hogy nem tudja mihez is kezdjen az életben, tanácstalan, hol tanuljon tovább. „Ki vagyok én? Merre tartok? Miben vagyok jó? Másokhoz képest milyenek a képességeim?” Mindenkinek az életében vannak olyan szakaszok, amikor ezek a kérdések fokozottan előtérbe kerülnek, bizonytalanságot, vívódást, és félelmeket ébresztenek bennünk. Tudnia kell kedves Timi, hogy amit most ön is megtapasztal, természetes jelenség. A pszichológia ezeket fejlődési kríziseknek nevezi, és jellemzően az egyik életszakaszból, vagy életfeladatból a másikba való átmenet során tapasztaljuk meg. Most ön is valami hasonlót él át, ilyenkor pedig a bizonytalan önértékelés bizony megnehezíti, hogy dönteni tudjunk.

Önértékelésünk folyamatosan alakítja a sajátmagunkról alkotott képet, újra, és újra megbecsüljük, méricskéljük, hasonlítjuk magunkat a környezetünkhöz, barátainkhoz, gyakran szüleinkhez, és testvéreinkhez is. A legfontosabb önmagunk elfogadása, gyengeségeinkkel, és kudarcainkkal együtt. A reális önértékelés, a reális célkitűzések, és az adott lehetőségek áttekintése nem könnyű feladat, ezek összehangolása jelenti a sikeres pályaválasztás alapját, és segít abban, hogy a továbbtanulás irányáról döntés szülessen.

Okosan teszi, hogy ebben a döntési folyamatban szakember segítségét is kéri. Magyarországon a pedagógiai szakszolgálatok is foglalkoznak pályaválasztási tanácsadással, ahol erre képzett szakemberek, pedagógusok, pszichológusok információkkal, tesztekkel, és személyre szabott tanácsadással segítik a hozzájuk forduló fiatalokat. Budapesten a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat Továbbtanulási, Pályaválasztási Tanácsadó Tagintézménye foglalkozik ezzel a területtel. Tájékozódjon a www.fppti.hu/palyavalasztas honlapon a lehetőségekről! Egészen biztosan sikerülni fog jó döntést hoznia!

Fotó: etrusia UK