Mi az a nyelvlökéses nyelés?

SZÜLŐI KÉRDÉS:

Első osztályos gyerekemnél nyelvlökéses nyelést állapított meg az fogorvos, és logopédushoz irányított bennünket. Miért kell gyermekemnek beszédfejlesztésre járnia emiatt?

Kedves Evelin!

Első hallásra valóban meglepően hangzik, hogy egy fogászati probléma kapcsán a beszédfejlesztés is szóba kerül. Nincs ebben semmi szokatlan, hiszen a fogak egészsége a hangképzésre is befolyással lehet, ami fordítva is igaz.

A nyelvlökéses nyelés kifejezést a szabálytalan nyelésre használjuk, több fajtája is ismert. Hátterében öröklött okok állhatnak, ilyenek például a táplálkozási szokások, az ujjszopásból, vagy a nyelv és a mandulák méretéből adódó sajátosságok, illetve az allergia. A nyelv helytelen mozgása miatt a fogsort folyamatos, intenzív nyomás éri, melynek hatására a fogak elmozdulnak. A fejlesztés célja a nyelv megfelelő helyzetbe szoktatása, ami nyugalmi helyzetben és nyeléskor is kitart. Ha nem kezelik a nyelvlökéses nyelést, fogrendellenességek alakulnak ki, illetve gyakori bizonyos beszédhangok helytelen képzése is.

A fejlesztés megkezdését nagy mértékben befolyásolja a fennálló fogrendellenesség mértéke, a szabálytalan nyelési forma gyakorisága, vagy az ujjszopás. Orvosi probléma – nagyméretű mandulák, allergia – fennállása esetén szintén javasolt elsőként ezeket kezelni. Mivel a logopédiai foglalkozások során az új szokások kialakítása és a szabályos nyelés megtanulása igen nagy akaraterőt, motivációt és kitartást kíván a gyermektől, a terápia megkezdésének javasolt ideje személyenként eltérő lehet.

Fotó: Tobias Mikkelsen