EMDR terápia alkalmazása traumafeldolgozás során

Középiskolás unokaöcsém Angliában autóbalesetet szenvedett és EMDR terápiával kezelték. Szeretném tudni, hogy mit érdemes tudni erről a terápiáról, és mikor alkalmazható?

Kedves Péter!

Az EMDR-terápia az angol elnevezés mozaikszava, annyit tesz szemmozgással történő kioltás és újrafeldolgozás. A rövidítés a technika egyik központi elemére utal, amikor egy megrázó emléket szemmozgással kísérve idézi vissza a páciens és egyéb hang és érintéses ingerek hatására történik meg a negatív érzelmi élmény kioltása és feldolgozása.

A Nemzetközi Egészségügyi Világszervezet (WHO) által első helyen ajánlott terápiás módszer a súlyosabb pszichés megrázkódtatásokat kísérő fokozott stressz állapotok, illetve múltbéli traumák gyógyítására szolgál. Magyarországon sajnos kevésbé ismert, habár az 1980-as évektől világszerte komoly elismerést vívott ki, és figyelemreméltó hatékonysággal működik.

Az utóbbi években, hazánkban is egyre több szakember tanulja meg és használja a módszert. AZ EMDR-teraputák rendszeresen dolgoznak természeti katasztrófák, háború sújtotta övezetek, és balesetek áldozataival is. A terápiás eljárás nemcsak súlyos lelki megrázkódtatások esetében, vagy egyéb szorongásos betegségek, például fóbiák kezelésére használható, hanem sportolóknál, vagy fokozott szellemi igénybevételnél is kiválóan beválik a teljesítmény növelésére. További információkért érdemes felkeresni a terápia hivatalos oldalát. www.emdr.hu