Gyermekem SNI minősítést kapott. Attól tartok, hogy ez negatívan befolyásolja a fejlődését, esetleg stigmát jelenthet számára.

 Kedves Gerda!

Érthető, ha aggódik gyermekéért, de ne feledje, az időben felismert probléma segíti leghatékonyabban a gyermek gyógyulását! A szülőnek két dologgal kell szembe néznie, amikor problémák mutatkoznak gyermeke fejlődésében. Egyrészt azzal, hogy gyermeke más, mint a többi gyermek, és orvosi diagnózist kap, másrészt a Szakértői Bizottság előtt megállapítást nyer sajátos nevelési igénye, vagyis különleges bánásmódot igényel, és kiemelt figyelemre van szüksége. A jó hír az, hogy ennek köszönhetően valóban minőségi és szükségletének megfelelő ellátáshoz segíti gyermekét, és fejlődésében előrelépést biztosít számára.

A koragyermekkorban „stigmaként” megélt besorolás később veszít a jelentőségéből. Ha indokolt a státusz fenntartása, a gyermek számára az a legjobb, ha pontos diagnózis alapján tervezik meg az ellátását. Így személyre szabottan lehet meghatározni a szükséges fejlesztési területeket, kiválasztják a legmegfelelőbb fejlesztést végző szakembert, szükség esetén indokolt lehet a közösségi környezet átalakítása. Sokat segít, ha a szülő, és a gyermek találkozhat és beszélgethet sorstársaival, illetve a fejlesztésben jártas segítőknek, és támogatóknak is felteheti kérdéseit. Érdemes nyitottan és őszintén felvállalni a problémát, legyen természetes, hogy valaki más, mint a többiek. Akik a gyermeket szakszerűen támogatják, a leghatékonyabb segítséget nyújtják számára.

A képet készítette: Judy Baxter