Gyanús, hogy súlyos értelmi fogyatékos? Diagnózis és terápia

Az 5 éves kisfiamnál gondot okoz, hogy nagyon lassan fejlődik a mozgása, sajnos nem beszél, az önállósága korlátokba ütközik, emiatt mindenben ki kell szolgálnom. A testi közelséget mindig is nagyon igényelte, eddig csak velem volt otthon, nem járt közösségbe. Súlyos fogyatékosság gyanúja miatt azt javasolták, hogy keressem fel a kerületi szakértői bizottságot, hogy kiderüljön pontosan milyen probléma áll a tünetek hátterében. Mire számíthatok?

Kedves Eszter!

Ha súlyos értelmi fogyatékosság gyanúja merül fel, a szakértői bizottság megvizsgálja, hogy sajátos nevelési igény esetén, milyen speciális iskolai illetve terápiás ellátást igényel a gyermek. A kisfia orvosi, pedagógiai, és pszichológiai vizsgálaton vesz majd részt, amely részletes képet ad az állapotáról. Ha külső, kiegészítő vizsgálatokra is szükség van, erre is pontos javaslatot tesznek a vizsgálatot végző szakemberek. Az első találkozás alkalmával egy hosszabb beszélgetésre kerül sor, amelynek az a célja, hogy a kollégák közelebbről megismerjék a családot, a gyermek és a szülők kapcsolatát, mindazt, ami eddig történt Önökkel. Amíg tart a beszélgetés, a team egyik tagja a kisfiával foglalkozik, teszteket vesz fel vele és játékos feladatokon keresztül igyekszik képet kapni többek között a figyelmi teljesítményéről, vagy arról, hol tart a mozgásfejlődése. Nagyon fontos a szülő közreműködése a vizsgálat során, hiszen rengeteg értékes információval a szülő tud szolgálni, ezek pedig elengedhetetlenek a gyermekkel kapcsolatos összkép kialakítása szempontjából. Ide tartozik a mozgásfunkciók, a kognitív vagyis gondolkodási képességek, a kommunikáció és a társas viselkedés feltérképezése és jellemzése.

A beszélgetés alkalmával minden kérdésére választ kap majd a kollégáktól, érdemes megosztani, ha bármivel kapcsolatban kételyei vagy félelmei vannak. A gyermek feltérképezett képességei alapján meghatározzák továbbá a fejlesztés irányát és azzal kapcsolatban is tanácsot adnak majd, kihez forduljanak, ki végzi majd a kezeléseket, és ki vezeti a fejlesztő foglalkozásokat. Arra számítania kell a későbbiekben, hogy a gyermek állapotának figyelemmel kísérése miatt a vizsgálatokat időről-időre meg kell majd ismételni. A szakértői bizottság különböző szakemberek visszajelzése alapján alkot véleményt a gyermekről, ehhez a szülő jellemzése, sőt a gyermekről készített videofelvételek, és a fejlődéséről írt naplók is fontos adalékkal szolgának.

Minél korábbi életszakaszban kezdődik el a gyermek ellátása, annál jobb. A szakértői bizottságok már az újszülöttek vizsgálatát is elvégzik, érdemes tehát mihamarabb segítségért fordulni hozzájuk.