Segítség az értelmi fogyatékosság kezelésében – könyvajánló

Anna lányom értelmi fogyatékos. Olyan szakirodalmat keresek, amiben a legkorszerűbb gyógymódokról és a kezelés új módszereiről olvashatok. Tud nekem ajánlani ilyen témájú könyvet?

Kedves Viola!

Ajánlom figyelmébe az Lányiné Engelmayer Ágnes: Intellektuális képességzavar és pszichés fejlődés című könyvét, amelynek nemrégiben jelent meg az átdolgozott újabb kiadása. Ez a kötet nemcsak szülőknek szól, hanem gyógypedagógusokat, pszichológusokat, a társszakmák képviselőit, valamint érdeklődő laikusokat is megszólít. Ha érdeklődik a témához kapcsolódó legújabb tudományos megközelítések iránt, garantáltan nem fog csalódni. A segítségnyújtás legkülönbözőbb módjait és lehetőségeit is megismerheti a könyvből, ami az elméleti áttekintés mellett, gyakorlati ismereteket is nyújt. A könyvet lapozgatva értékeinek és emberszemléletünk kiteljesítésében, emberségünk megőrzésében kapunk támogatást.

A címben olvasható ​​intellektuális képességzavar az értelmi fogyatékosság fogalmát felváltó, új megjelölés. Azokra alkalmazható, akiknél az értelmi képességek korlátozottak, valamint a kortárs csoportokban nehezen alkalmazkodnak. Akik a képességzavar különböző súlyosságú megnyilvánulásával küzdenek, ugyanolyan emberek, mint egészséges társaik, akiknek szintén megvannak a saját szükségleteik, személyiségük ugyanolyan értékes és figyelemreméltó. A fejlődésre, tanulásra, és a társas beilleszkedésre minden életkorban képesek, és a társadalom hasznos, és nélkülözhetetlen tagjaivá emelhetjük őket, ha az esélyegyenlőség számukra is biztosított.

A könyv arra is felhívja a figyelmet, hogy az állapot hátterében lévő okok felderítése kiemelten fontos, hiszen ez segíti az érintett gyerekek speciális szükségleteik kielégítését a gyógypedagógiai oktatás, fejlesztés, pedagógiai kísérés, a pszichológiai segítő beavatkozások és a különböző terápiás eljárások tervezésekor. Ne feledjük, a gyermek állapotának megismerése nem csupán akadályozottságai számbavételét, hanem erősségei felderítését is jelenti.