Miért lehet nehéz a rágás egy gyereknek?

Hatéves kislányom számára az evés, így a nyelés nem magától értetődő tevékenység. Csak pépes ételekkel tudom etetni. Már nagyon sokfelé jártunk, kiderült, hogy izombetegsége van, az ételrágást a száj izmainak renyhesége miatt utasítja el. A táplálkozással járó nehézségeinken hogyan lehetne változtatni?

Kedves Imola!

Az egészségesen fejlődő babák hét hónapos koruk körül elkezdenek rágni. Ehhez már tudni kell zárni a szájukat, megtanulni a rágást és a nyelést. A garatreflex (nyelési reflex) kiváltása a szilárd ételek fogyasztása közben is hamar automatikussá válik. A szájkontroll folyamatosan fejlődik, egyre ritkábban nyel félre a gyermek, nyálfolyás is legfeljebb a fogzás időszakában észlelhető. Azoknál azonban, akiknél az étkezés biológiai vagy pszichés okokból akadályozott, az evés örömforrás helyett, számos nehézséggel, félelemmel járó, bonyolult és ijesztő feladattá válik. Ilyen esetekben az étkezésnél speciális tudást és ismereteket igénylő segítségre van szükség. Ilyenek lehetnek a központi idegrendszeri károsodás (CP – cerebrális parézis), a súlyos értelmi fogyatékosság, vagy bármely más, komoly központi idegrendszeri sérüléssel járó állapotok.

Az étkezési zavarok mielőbbi kezelése elengedhetetlen. Ilyenkor nemcsak a táplálkozási akadályok leküzdéséről van szó, hanem fontos izmok működésének a kiépítéséről is. A táplálkozásban résztvevő izmok egy része később a beszéd kialakulásában is szerepet játszik. Azért is fontos az összetett étkezési zavarok mielőbbi kezelése, mert ezzel megelőzhető vagy enyhíthető lehet a későbbi súlyos beszédfejlődési probléma. Az evésterápiák éppen a gyermek sajátos étkezési zavarát kiegyensúlyozó, fizikai és értelmi fejlődését biztosító, optimális táplálást célozzák meg. Sokrétűek, nem csupán konkrétan magára az etetésre szorítkoznak. Igen nagy szerepe van az étkezést megelőző előkészületeknek, a megfelelő izmok kilazításának, mobilizálásának, a megfelelő környezet kialakításának, valamint az ideális testhelyzet megtalálásának, az ún. pozícionálásnak. Ha mozgáskorlátozottság okoz evési rendellenességeket, az etetésterápia kiindulópontja is a mozgásterápia. A fejlesztés komplex folyamat. 

fotó: vecstock