Családon belüli erőszak

Észrevettem, hogy a szomszédunk bántja a gyerekeit, sajnos rendszeresen látom, hogy durván megpofozza őket. Szörnyű! Mit lehet tenni ilyenkor?

Kedves Szülő!

Ez bizony nehéz kérdés! Ha valaki ilyesmit tapasztal, nem könnyű eldönteni, kinek a felelőssége lépéseket tenni. Magyarországon törvény tiltja a gyerekek fizikai bántalmazását. Ez a tilalom a szülőkre is vonatkozik.

A hazánkban hatályos Gyermekvédelmi Törvény azt is kimondja, hogy akár szakemberként, akár állampolgárként kötelesek vagyunk jelezni a gyermekvédelem, vagy a hatóságok felé, ha ilyesmit tapasztalunk. Amíg azonban a szakembernek kötelessége bejelenteni, ha ilyesmiről tudomást szerez, magánemberként erre nem vagyunk kötelezhetőek. Saját emberségünk, belátásunk, morális, illetve erkölcsi megfontolásunk alapján hozzunk döntést a további lépéseket illetően. Jó tudni, hogy névtelen jelzésre is van lehetőségünk, így a bejelentés esetleges minket érintő következményeitől nem kell tartanunk.

Nem ez jut eszünkbe először, azonban a gyermekeiket bántalmazó szülők gyakran maguk is bajban vannak, és segítségre szorulnak, ezért általában érdemes erről az oldalról megközelíteni a problémát. Enyhébb esetekben, beszéljünk a szülőkkel, említsük meg, hogy látjuk, mi történik, ajánljuk fel, hogy szívesen segítünk megfelelő megoldásokat, szakembereket keresni.

Súlyosabb esetben, ne húzzuk az időt! Ha a család nem együttműködő, és a gyermek továbbra is veszélynek van kitéve, hallgassunk lelkiismeretünkre, és minél hamarabb értesítsük a területileg illetékes Gyermekjóléti Szolgálatot!

A képet készítette: Thami César