Bántalmazás az osztályban – kiközösítés

Negyedikes kislányom idén új osztályba került, mert társai kiközösítették és nem érezte jól magát. A mostani közösségben is hasonló történik vele. Mi lehet ennek az oka és hogyan segíthetek?

Kedves Szülő!

Az ön által említett példa kiemelt figyelmet érdemel, mivel rendkívül érzékenyen érinti a gyermek önbizalmát és iskolai teljesítményét. Azok a gyerekek, akiket elutasítanak a társaik, és gyakran lesznek a többiek agressziójának célpontjai, általában valamilyen szempontból kilógnak a sorból.

Lehet, hogy a külsejük miatt bántják őket, csak mert alacsonyak, kövérek, vagy más a bőrszínük, az is előfordulhat, hogy belső tulajdonságaik miatt keltenek ellenszenvet. A tipikus iskolai áldozatok szorongóbbak, érzékenyebbek, csendesebbek a többieknél. Sokszor magányosak, nincsenek barátaik, jellemző, hogy családjuk más szokások, értékrend, és szabályok szerint él, mint a környezetük.

Az ismétlődő bántalmazás, és a megfélemlítés egyre jobban rombolja az önértékelésüket, zárkózottak lesznek, a felnőttektől csak ritkán kérnek segítséget. A kortársak agresszióját elszenvedő áldozatok gyakran felnőtt korukban is nehézségekkel küzdenek, az áldozatszerep a későbbiekben is elkíséri őket.

A bántalmazás hosszú távú hatásai komolyabbak tehát, mint gondolnánk. Kislányának az iskola pszichológusa, illetve a nevelési tanácsadó szakemberei tudnak segíteni abban, hogy feldolgozza az elszenvedett bántásokat és megtanulja megvédeni magát.

Vegyük komolyan, ha valaki rendszeresen bántalmazás áldozatává válik, és segítsünk megszakítani az ördögi kört! Tanítsuk erre gyermekeinket is!

A képet készítette: .aditya.