Testvérek közötti konfliktusok

Kamasz fiam sokat veszekszik a nővérével, azt mondja mindig csak a lányunknak adunk igazat, őt meg se hallgatjuk. Én ezt nem így látom. Azt olvastam, hogy családterápia sokat segít hasonló konfliktusoknál. Mit érdemes tudni erről?

Kedves Anyuka!

Az ön által említett probléma kapcsán valóban érdemes a családterápia nyújtotta lehetőségekkel alaposabban megismerkedni. A gyermekek kiegyensúlyozott, és biztonságos felnövekedése szempontjából a család jelenti az elsődleges, és legmeghatározóbb közösséget. A családokat azonban számtalan olyan külső-belső hatás éri, amely megzavarhatja a harmonikus működésüket. Nem feltétlenül kell negatív történésekre gondolnunk. Minden változás próbára teheti a gyerekek és felnőttek alkalmazkodási készségét, ami komoly stresszt, és kihívást jelent számukra. Ilyen például a kisgyermek vagy testvér születése, a költözés, vagy a változások a családi életciklusban, amikor a gyermekünk serdülő korba lép, vagy kollégiumba költözik, esetleg válás, betegség, haláleset, és munkanélküliség okoz nehézségeket.

A családterápia a családot érintő problémák esetén jól alkalmazható terápiás módszer. A családra, mint rendszerként működő egészre tekint, amelyben a családtagok kölcsönhatásban állnak egymással, és jellemző, gyakran rosszul működő kommunikációs formákra igyekszik felhívni az érintettek figyelmét. Ez azért hasznos, mivel az említett kölcsönhatások tartják fenn például a kamaszoknál is a nem kívánatos viselkedést, a lelki problémákat, így az egész családot érintő konfliktusokat is. A kommunikáció javításával, a kapcsolatok megerősítésével viszonylag gyorsan lehet eredményeket elérni.

A családterápiát megfelelően képzett szakemberek vezetik, általában ketten. A hatékonyság, és a pozitív változások érdekében nagyon fontos a családtagok együttműködése és nyitottsága a változásra.

Fotó: Ed Yourdon