A nyelvlökéses nyelésről

SZÜLŐI KÉRDÉS:

Első osztályos gyerekemnél nyelvlökéses nyelést állapított meg a fogorvos, és logopédushoz irányított bennünket. Sosem hallottam még hasonló betegségről. Mit kell erről tudni?

Kedves Anna!

A nyelvlökéses nyelés kifejezést a szabálytalan nyelésre használjuk, több fajtája is ismert. Hátterében előfordulhat, hogy öröklött okok állnak, vagy táplálkozási szokások, ujjszopásból, esetleg a nyelv és a mandulák méretéből adódó sajátosságok, illetve allergia. A nyelv helytelen nyugalmi helyzete és mozgása miatt a fogsort folyamatos, intenzív nyomás éri, melynek hatására a fogak elmozdulnak. Ha nem kezelik a nyelvlökéses nyelést, fogrendellenességek alakulhatnak ki, illetve gyakori a beszédhangok helytelen képzése is.

A nyelvlökéses nyelés gyanúját fogorvos, fogszabályozó szakember és logopédus egyaránt megállapíthatja. Ezt követően részletesebb vizsgálatra kerül sor, amikor nyugalmi helyzetben, valamint nyelés és beszéd közben is megfigyeli az orvos vagy a logopédus az arcizmok, az ajkak és a nyelv mozgását. A hibásan ejtett hangok azonosítása szintén fontos.

Szeretném megnyugtatni, hogy a nyelvlökéses nyelés terápia, és a fogszabályozás kiválóan erősítik egymás hatását, és nagyon jó eredményeket lehet elérni velük. A gyógyulás hatékonysága érdekében támogassa gyermekét abban, hogy megértse a kezelés szükségességét, továbbá kedve és kitartása legyen a rendszeres otthoni gyakorláshoz is, amit egyébként érdemes közösen végezni.